Aatos ja Sofian sorsapuisto
      
Jaa kirja    

Ei ole toista Sofiaa: kertomus syksystä ja muutoksesta. Palkittujen tekijöiden Aatoksesta ja Sofiasta kertovan koskettavan kuvakirjasarjan päätösosa.

Aatoksen syksyn odotukset ja tunnelmat muuttuvat, kun Sofia kertoo muutosta toiselle paikkakunnalle. Mutta sitä ennen he ehtivät vielä leikkiä häitä ja Aatos voi totutella uusiin ajatuksiinsa omassa tyynymajassaan. Sofian uusi koti on sorsapuiston ja musiikkitalon lähellä. Aatos pohtii, tuleeko musiikkia kuulevista sorsista erilaisia kuin isompien järvien sukulaislinnuista. Vaikka ystävysten tiet eroavat, yhteys säilyy. Sitä todistaa Sofian tallentama kaunis kesäinen muisto. Sen hän lähettää Aatokselle tässä ystävysten elämästä kertovan kirjasarjan neljännessä päätösosassa.

Pienten koululaisten rakkaus on yhtä voimakasta kuin isojenkin, mutta sitä on kuvattu vähän lastenkirjoissa. Riitta Jalonen saa lukijan muistot ja tunteet liikkeelle: millaista on kun ujostuttaa niin että jaloista tulee yhtäkkiä lyijynraskaat ja takin alla sykähtää ylimääräistä kun näkee toisen koulun pihalla.

Riitta Jalosen kirjailijaura alkoi vuonna 1990 nuortenkirjakilpailun voittaneella romaanilla Enkeliyöt, joka on julkaistu myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa. Yhdessä kuvittaja Kristiina Louhen kanssa syntyneet monisyiset ja herkkävireiset lastenkirjat ovat saaneet paljon kiitosta lukijoilta ja niitä on käännetty useille kielille. Jalosen ja Louhen Tyttö ja naakkapuu voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2004.
Kristiina Louhen lämpimät ja kekseliäät kuvitukset ovat kuuluneet tärkeänä osana suomalaisten lapsuuteen jo vuosikymmenien ajan. Louhi on julkaissut Aino-sarjaa vuodesta 1984 ja Tomppa-sarjaa vuodesta 1993 lähtien ja voittanut kuvituksistaan monia palkintoja. Omien kuvakirjojensa lisäksi hän on kuvittanut lastenkirjoja mm. Hannele Huovin, Hannu Mäkelän, Riitta Jalosen, Eppu Nuotion ja Leena Laulajaisen teksteihin. Kristiina Louhen kuvittamia kirjoja on ilmestynyt yli kahdellakymmenellä kielellä.

Näytä lisää