Aleksi Suomesta

Arvostelu 4.5
8h 47min
196 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan.

Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.

Aleksi taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa.

Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä.

Tuomas Kyrö on tunnettu ja tunnustettu kirjailija, jonka teoksille ominaista on ihmisläheisyys ja tarkkanäköinen yhteiskunnallisuus. Aleksin kertomus vei hänet kirjailijuuden ytimeen: on tarinoita, jotka ihmisten on pakko lukea ja kuulla.

Kirjailija(t):

Muoto:

Äänikirjan kesto:

8h 47min

Sivua:

196

Kielet:

suomi

Julkaistu:

22.5.2023

Äänikirjan kustantaja:

WSOY

ISBN Äänikirja:

9789510496589

E-kirjan kustantaja:

WSOY

ISBN e-kirja:

9789510496572

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Aleksi Suomesta –
Äänikirja, E-kirja

Olen aivan sanaton. Kirja on niin todellinen niin aito. Kyyneleet vain valuvat silmistäni. Iso kiitos tästä kokemuksesta.

Ritva

Tämän ajan tuntematon sotilas. Toivottavasti kirja käännetään useille kielille ja moni sen lukisi. Aloitin kuuntelemaan puolivahingossa enkä pystynyt lopettamaan. Kuuntelin kerralla läpi.

Hertta

Erittäin, erittäin hyvä ja koskettava kirja. Suomessa on pitkään ollut puhumattomuuden kulttuuri liittyen sotakokemuksiin - on vaiettu, kuten Aleksikin oli jo ”päättänyt” vaieta mutta valitsi toisin, Kyrön tarjotessa mahdollisuutta kertoa. Tuomas Kyrö on ansiokkaalla tavalla kuvannut miesten kokemuksia sotaan liittyen ja Aleksi Suomesta kirja kertoo ainutlaatuisella tavalla myös tunnepohjaisista kokemuksista, joista ei tällä tavoin ole koskaan puhuttu tai kirjoitettu, ainakaan Suomessa. Tuomas Kyrö on tehnyt kirjan kirjoittamiseen merkittävän taustatyön myös ystäviensä tuella ja saanut koostettua materiaalin kirjaksi, jota ei liikuttumatta lue tai kuuntele.Äänikirjanetu on se, että jokaisen henkilön ääni tulee syvällisesti esille. Toivon, että kirjasta tehdään elokuva ja että Tuomas Kyrö tulisi huomioitua myös valtiollisella tasolla tästä kirjastaan. Toivon myös, että kirjan lopussa esille tullut asia traumakeskuksen perustamisesta Ukrainaan toteutuu ! Kiitos ❤️

Irmeli

Aleksi Suomesta

Riipaisen ajankohtainen tositarina ihmisen sisimpään. Välillä kirjan tarina ahdisti ja palautti yhtymäkohtia kuin häiveunia omaan lapsuusmaisemaan. Merkittävin teos pitkään aikaan johon olen tutustunut kirjamaailmassani.

Pentti O.