Amerikkalainen painajainen: Vuoteni USA:n vankiloissa
  
Jaa kirja    

Suomalaisen yritysjohtajan amerikkalainen unelma – ja sen karu kääntöpuoli

Syyskuussa 2009 yritysjohtaja Tapani Koivunen istui lentokoneessa matkalla Chicagosta Oklahomaan. Kone oli U. S. Marshalin, ja Koivusen ranteita hiersivät käsiraudat.

Kaikki sai alkunsa vuosituhannen alussa, kun Koivunen halusi rakentaa elintarviketeollisuusyrityksen Viroon. Hanke kaatui ahneuteen, kun amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat yrityksen varat. Heidän rikoksensa johdosta yhtiön toimitusjohtaja Koivunen pidätettiin Chicagon lentokentällä. Perhe ja ystävät järjestivät 300 000 dollarin takuurahat ja tarjoutuivat todistajiksi oikeudenkäyntiin. Todistajia ei kuitenkaan tarvittu, ja Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuin tuomitsi Koivusen salaliitosta petokseen ja rahanpesuun.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Koivunen istui kotiarestissa sekä seitsemässä eri vankilassa ympäri Yhdysvaltoja. Hän joutui pahoinpidellyksi ja oli todistamassa rajua vankilakapinaa, mutta myös opetti sellitoveriaan lukemaan ja järjesti opintopiirejä. Viimein hän pääsi konsulikyydillä Suomeen syksyllä 2012.

Amerikkalainen painajainen on huima true crime -tarina, pudotus liike-elämän huipulta yhdysvaltalaisten vankiloiden syövereihin. Teos on kertomus oikeudenmukaisuudesta ja syyllisyydestä, mutta se kuvaa elävästi myös sinnikkyyttä ja tahtoa selviytyä mahdottomilta tuntuvissa tilanteissa.

Näytä lisää