Annan itseni kuolla

Annan itseni kuolla

Tietoa kirjasta

Mistä kuolema alkaa?

Anne Bertin Annan itseni kuolla on puheenvuoro hyvän kuoleman puolesta. Se on kaunis ja kaihoisa teos hetkeen tarttumisesta ja elämästä luopumisesta.

Anne Bert saa 59-vuotiaana tietää sairastavansa parantumatonta tautia, joka vääjäämättä johtaa kivuliaaseen kuolemaan. Pian hän ymmärtää rakastavansa elämää niin paljon, että päättää antaa itsensä kuolla.

Päätös armokuolemasta saa Bertin tarttumaan elämään tiukemmin kuin koskaan. Hän liikkuu paljon niin kauan kuin jalat kantavat ja viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa. Hän käy läpi tunteita järkytyksestä ja suuttumuksesta suruun ja luopumiseen, tekee huomioita läheisten ja lääkärien reaktioista ja pohtii kuolemaa. Mitä se on ja milloin se alkaa?

Annan itseni kuolla on kaunis ja kaihoisa teos hetkeen tarttumisesta ja elämästä luopumisesta. Kirja ei saarnaa eutanasian puolesta, vaan auttaa ymmärtämään, miksi joku voi haluta armokuoleman. Bertin teos muistuttaa elämän lyhyydestä ja arkisiltakin tuntuvien asioiden hämmästyttävästä kauneudesta.

Teoksen suomalaisen esipuheen on kirjoittanut Terhokodin pitkäaikainen johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen.

Anne Bert (1958–2017) oli ranskalainen kirjailija ja työskenteli johtajana kirjankustantamossa. Vuonna 2015 hänellä diagnosoitiin amyotrofinen lateraaliskleroosi eli ALS, joka rappeuttaa etenevästi liikehermoja, surkastuttaa lihaksia ja johtaa lopulta tukehtumiskuolemaan. Bert halusi päättää itse kuolemansa hetkestä ja muutti Belgiaan, jossa armokuolema on laillinen. Hän kuoli lääkäreiden avustamana 2.10.2017.

Kirjailija.Anne Bert
Lukija.Pinja Flink

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Annan itseni kuolla