Anne på Grönkulla

Anne på Grönkulla

Tietoa kirjasta

Anne på Grönkulla utspelar sig på Prince Edward Island i östra Kanada och handlar om flickan Anne, som kommer från ett barnhem. Boken följdes av flera och man kan läsa om Anne långt upp i vuxen ålder. Att serien till slut kom att omfatta så pass många böcker beror dock snarast på krav från förlag och läsare.

Då boken börjar är rödhåriga Anne 11 år. Hon ska nu få komma till ett riktigt hem efter en olycklig uppväxt där hon flyttats mellan flera familjer, senast till ett barnhem. När hon kommer fram till vad som verkar vara ett drömhem, med träd och en bäck genom trädgården, visar sig allt vara ett misstag.

FILMATISERINGAR:
Anne of Green Gables 1919, en amerikansk stumfilm i regi av William Desmond Taylor, med Mary Miles Minte i rollen som Anne.

Anne på Grönkulla 1934, amerikansk film i regi av George Nichols Jr., med Dawn O´Day i rollen som Anne Shirley; efter filminspelningen bytte O'Day sitt artistnamn till "Anne Shirley".

Akage no Anna 1979), Japansk animerad TV-serie i 50 avsnitt, del av World Masterpiece Theater och regisserad av Isao Takahata.

Anne på Grönkulla 1985, en fyra timmar lång miniserie producerad av CBC i regi av Kevin Sullivan, med Megan Follows som Anne.

UlleboMagic har även gett ut nästa bok "Vår vän Anne" 9789198700060

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Anne på Grönkulla