Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme

Arvostelu 4.3
8h 47min
214 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Noin 150 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitsee aktiivinen tähti, joka on inspiroinut taidemaalareita, saanut aikaan kiivaita väittelyitä tieteilijöiden kesken ja antanut kaikelle elolliselle elämän. Se pauhaa jättiläismäisen ydinvoimalan tavoin ja tarjoaa meille energiaa, valoa ja revontulia mutta myös esimerkiksi geomagneettisia myrskyjä.

Aurinko - tuttu ja tuntematon tähtemme vie keskelle tähtipölystä syntynyttä hiukkasten tanssia, jonka huumaavassa kuumuudessa muodostuu elämäämme ylläpitävä säteily. Mitä oikeastaan tiedämme Auringosta?

Teos matkaa uuden ajan alusta nykypäivään ja esittelee, miten ymmärryksemme Auringosta ja muista tähdistä on kertynyt samalla kun moderni fysiikka on ottanut kehitysaskeleitaan. Tähtien tutkimus on mullistanut ihmiskunnan maailmankuvaa, ja tärkeitä osia siinä ovat näytelleet esimerkiksi neljä aikansa suurinta teleskooppia rakentanut ”aurinkovelho” George Ellery Hale sekä kumouksellisen teorian Auringon koostumuksesta esittänyt Cecilia Payne.

Muoto:

Äänikirjan kesto:

8h 47min

Sivua:

214

Kielet:

suomi

Julkaistu:

14.11.2023

Äänikirjan kustantaja:

Gaudeamus

ISBN Äänikirja:

9789523454279

E-kirjan kustantaja:

Gaudeamus

ISBN e-kirja:

9789523454064

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme –
E-kirja, Äänikirja

Kirja on kirjoitettu loistavan tiiviisti. Toisto on vältetty ja liialliset tarinat: jo muinaiset roomalaiset jne., on jätetty pois. Tekijöiden huikea asiallisuus korostuu hienosti.

Matti

zasy).:888z.8

Niilo