Auta minut kuolemaan

Armollinen, rikollinen eutanasia

- Juha Hänninen

Arvostelu 4.1
8h 16min
155 Sivua
bookCoverFor

Yhteenveto

Mitä täytyy tapahtua, että elämä ei enää tunnu elämisen arvoiselta?

Halu kuolla ilmaisee vahvan toiveen. Sellaisen toiveen, johon verrattavaa on vaikea kuvitella ihmiselämässä. Missä on elämän arvokkuus ja merkitys, kun raajat eivät toimi, hengitys ei kulje ja ainoa, mitä voi tehdä on odottaa kuolemaa.

Kuolinavusta, siis eutanasiasta ja avustetusta kuolemasta, on puhuttu paljon – yleensä puolesta–vastaan-akselilla. Tässä teoksessa pitkään Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen korostaa kuolinavun konkreettista puolta inhimillisen kärsimyksen moninaisuutta unohtamatta. Miksi ihminen haluaa kuolla, mitä se edellyttäisi käytännön ja lainsäädännön tasolla ja miten se nykyisin tapahtuu.

Kun laki ei mahdollista avustettua kuolemaa, ihmiset etsivät apua esimerkiksi tullin ohi tuotavista lääkeaineista. Kirjassa kerrotaan itsemurhaan apua tarjoavista verkkosivuista, lääkkeistä ja muusta, mihin ihmiset epätoivossa tarttuvat. Miksi ministeriön työryhmä kinastelee kuolinavun käsitteistä ja lääkärit juuttuvat keskusteluissa kuolinavusta poteroihinsa?

Lääkäri Juha Hänninen toimi Terhokodin ylilääkärinä ja johtajana 1993-2017. Hänellä on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Hänninen on palkittu lääkäreiden ”Finlandia-palkinnolla”, Konrad Reijowaaran palkinnolla (2011). Hänninen on mukana sosiaali- ja terveysministeriön elämän lopun hoitoratkaisut työryhmässä, jonka eduskunta asetti eutanasia-kansalaisaloitteen jälkeen.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Äänikirjan kesto:

8h 16min

Sivua:

155

Kielet:

suomi

Julkaistu:

15.2.2022

Äänikirjan kustantaja:

Tammi

ISBN Äänikirja:

9789520437848

E-kirjan kustantaja:

Tammi

ISBN e-kirja:

9789520437831

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Auta minut kuolemaan – E-kirja, Äänikirja

Hyvä kirja. Suosittelen erityisesti niille jotka vastustavat eutanasiaa tai avustettua kuolemaa.

Peltsi

Tärkeä, ajankohtainen aihe. Liikuttaa ja koskettaa että kirjoittaja on ammatillisen ja elämänkokemuksensa myötä muuttanut suhtautumisensa eutanasiaan. Paikka paikoin vähän puiseva.

Anneli

Ihan ok kirja, vaikka en varauksetta kannata, joskaan en myöskään vastusta, eutanasiaa. Outoa on se, miten Hänninen vähättelee "kaltevan pinnan" pelkoa tässä asiassa. Ottaen huomioon, miten usein kirjassa eutanasian yhtenä mahdollisena perusteena vilahti muiden "taakkana" oleminen, en pidä kaltevan pinnan pelkoa ollenkaan absurdina joidenkin ihmisryhmien kohdalla. Kenties minusta itsestänikin tulee joskus eutanasian vannoutunut kannattaja, jos koen (tai muut antavat minun ymmärtää) että olen pelkkä taakka.

Alina

Toivottaa, että yhteiskunnan tahtotila avustettua kuolinapua vastaan muuttuu myönteiseksi kun maallistuminen lisääntyy ja ihmiset viisastuu.

Pasi