De som viskade : tystnad och terror i Stalins Sovjet

De som viskade : tystnad och terror i Stalins Sovjet

Tietoa kirjasta

»En av årets mest angelägna och viktigaste böcker.« Svenska Dagbladet

Det ryska språket har två ord för den som "viskar" och ett för den som viskar av rädsla för att bli hörd (sjeptjusjtjij), ett annat för den som viskar bakom ryggen på folk för att informera myndigheterna (sjeptun). Skillnaden mellan de två orden har sitt ursprung i Stalintidens språkbruk då hela sovjetsamhället bestod av "viskare" av den ena eller den andra sorten. Det är dessa båda sorters "viskare" som vi möter i De som viskade.

Orlando Figes har gått igenom en ofantlig mängd brev, levnadsteckningar och personliga samtal för att kunna beskriva hur den ryska befolkningens privatliv gestaltade sig under Stalins hårda styre. En skrämmande bild växer fram där lögnerna blev en del av vardagen och där ingen vågade tala högt om vad han eller hon egentligen tyckte och tänkte.

Orlando Figes är professor i historia vid Birkbeck College i London och slog igenom som författare med det monumentala och prisbelönta verket A People´s Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 (1997). Boken fick beröm för såväl akademiska som litterära kvalitéer, och spreds i stor upplaga. Den följdes 2002 upp av den lika kritikerrosade Natsha´s Dance: A Cultural History of Russia. Orlando Figes böcker har översatts till mer än tjugo olika språk.

Pressröster:

»En av årets mest angelägna och viktigaste böcker.« Svenska Dagbladet

»Ett storverk för alla som vill förstå.« Eskilstuna-Kuriren

»En oumbärlig bok.« Internationalen

»Figes stora förtjänst är att han i sin briljanta bok får dem, viskarna och tigarna, att en gång för alla öppna sig och tala.« Norrköpings tidningar

Kirjailija.Orlando Figes

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle De som viskade : tystnad och terror i Stalins Sovjet