Demokratian kuolema

Demokratian kuolema

Kuinka Hitler nousi valtaan

Tietoa kirjasta

Demokratian luisu diktatuuriksi on hälyttävän helppoa.

Demokratian kuolema on karmivan ajankohtainen kuvaus siitä, miten natsit nousivat valtaan - ja miten sen sallittiin tapahtua.

Adolf Hitlerin puolue kasvoi baijerilaisesta roskajoukosta määrätietoisesti Saksan valtaansa ottaneeksi mahdiksi. Miksi kansallissosialistien nousua ei pysäytetty ajoissa?
Benjamin Carter Hett näyttää Demokratian kuolema -kirjassaan, miten natsipuolueen suosio kasvoi, kun globalisaatio näytti kääntöpuolensa kansan arjessa ja poliitikot vaikuttivat kykenemättömiltä ratkaisemaan ongelmia. Mutta ennen kaikkea Hitler ei olisi tullut valituksi valtaan ilman muiden apua. Weimarin tasavallan poliitikot uskoivat käyttävänsä Hitleriä hyväkseen poliittisessa pelissä. Todellisuudessa kävi päinvastoin: poliitikot saivat huomata kantaneensa vallan avaimet Hitlerin eteen tarjottimella ja antaneensa hänen käteen työkalut, joilla muuttaa ällistyttävällä nopeudella demokraattinen valtio kammottavaksi diktatuuriksi.
Jos 2000-luvulla ilmaantuisi helppoja ratkaisuja tarjoava ja selkeitä syyllisiä osoittava karismaattinen vallantavoittelija, onnistuisiko hän yhtä hyvin kuin Adolf Hitler aikoinaan?


Benjamin Carter Hett toimii historian professorina New Yorkin Cityn yliopistossa ja on johtavia 1900-luvun Saksan johtavia tutkijoita. Hän on erinomainen kirjoittaja, jonka kuvaukset omaa etuaan tavoittelevista poliitikoista näyttävät, kuinka hauras demokratia voi olla, kun vallanpitäjät eivät muista vaalia sitä.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Demokratian kuolema