Den undre världen : en livshistoria

- Anna Johannesdotter

109 Sivua
bookCoverFor

Yhteenveto

”Denna lilla bok är ingen novell. Den har ingenting gemensamt med de pikanta dagboksmystifikationer, som för ögonblicket göra uppseende på marknaden, och bland de litterära synderskorna har man icke rätt att räkna henne som nedskref dessa bekännelser.

Själf såg jag henne aldrig. Hon dog förliden vinter lungsiktig på Grubbens gärde tjuguåtta år gammal. Personer som besökte henne under hennes sista månader tala med rörelse om hennes fängslande och vackra anlete, som en lefnad af laster, nöd och sjukdom icke mäktat förhärja – läsaren af hennes historia skall fatta hur det kom sig.”

Ur Klara Johansons förord

1907 väckte författaren och litteraturkritikern Klara Johanson (1874-1948) stor uppmärksamhet när hon gav ut Den undre världen, en nyss avliden prostituerads dagbok. Anna Johannesdotter dog tjugoåtta år gammal av lungtuberkulos men lämnade på sin dödsbädd en samling dagboksblad som kom att ge en unik inblick i en ung prostituerads vardag i början på 1900-talet. Denna utgåva innehåller både Den undre världen samt Pressen om Den undre världen – en samling pressklipp om dagboken sammanställda av Klara Johanson.

Kirjailija(t):

Muoto:

E-kirja

Sivua:

109

Kielet:

ruotsi

Julkaistu:

1.4.2015

E-kirjan kustantaja:

Wahlström & Widstrand

ISBN e-kirja:

9789146229100