Det dunkla pusslet

Det dunkla pusslet

spionagets historia - från faraos ögon och öron till global nätspaning

Tietoa kirjasta

Det dunkla pusslet är en lyckad, lärorik och inte minst välskriven bok, om ett spännande och högaktuellt ämne.
Borås Tidning
Spioner - vi associerar dem med efterkrigstiden, högteknologiska avlyssningsredskap, Stasi och James Bond. Men deras historia går betydligt längre tillbaka än så. Redan de äldsta imperiebyggarna i Asien och kring Medelhavet hade sina olika former av kunskapare och förmedling av känslig information. Med det elisabetanska England nåddes nya höjder inom kryptografi, förfalskning och tjuvläsning av förseglade brev under statssekreteraren Sir Francis Walsingham, "the spy master". Men det var på 1800-talet, särskilt genom Krimkriget och kapplöpningen om Afrika, som grunderna lades för det moderna spioneriet. Telegraferade meddelanden, kartering av jordens "vita fläckar" och skapandet av hemliga underrättelsebyråer spelade en viktig roll i denna utveckling.
Spionagets dunkla historia bjuder på åtskilliga dråpliga och tragiska berättelser, hjältar och skurkar, överraskningar och paranoia, primitivt våld och alltmer sofistikerad apparatur allt för att lägga ett okänt pussel snabbare än motståndare, konkurrenter och inte sällan också bundsförvanter. Här får detta spel sin första övergripande skildring på svenska.

"Här får spionagets historia sin första övergripande skildring på svenska."
SvD
"Det dunkla pusslet är en lyckad, lärorik och inte minst välskriven bok, om ett spännande och högaktuellt ämne."
Borås Tidning
"Det är en mycket upplysande och bitvis underhållande introduktion i underrättelse- och säkerhetstjänsternas arbete genom tiderna."
Sydsvenskan
"Wilhelm Agrell är som vanligt en brilliant skribent."
Ölandsbladet

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Det dunkla pusslet