Finlandia City

Finlandia City

Elämänkuvia

Tietoa kirjasta

Omaelämäkerrallinen romaani satamakylän pojasta
Poika löytää kalastusreissulla viinatrokarien jemman. Hän sählää narun irti pinnalla kelluneesta merkistä ja lasti katoaa joenpohjaan. Mieli maalaa hurjia kuvia tuntemattoman trokarin kostosta ja elämä on äkkiä täynnä painajaisia ja mysteerejä.
Joni Skiftesvikin kotikylän asukkaat uurastavat satamassa ja tehtaalla, merimiehet remuavat rannoilla, kulkurit kiertävät kyliä ja lahkolaiset saarnaavat. Nuori Joni ahmii kirjoja, haaveilee merikapteenin urasta ja kyhää kirjeitä merillä seilaavalle isäpuolelleen. Omalle isälle kirjoitetut kirjeet jäävät lähettämättä. Kansainvälinen, kiivasta elämää sykkivä kotikylä tulvii tarinoiden aineksia. Vuosia myöhemmin ne siirtyvät kansien väliin. Finlandia City on rinnakkaisteos omaelämäkerralliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014), joka toi Joni Skiftesvikille Runeberg-palkinnon 2015.

Joni Skiftesvik (s. 1948) on taustaltaan toimittaja, mutta on toiminut vapaana kirjailijana jo vuodesta 1988 lähtien. Kirjailijan urallaan hän on julkaissut tuotteliaasti novelleja, romaaneja, elämäkertoja ja tietokirjoja. Esikoisteos Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) voitti J. H. Erkon palkinnon. Sen jälkeen Skiftesvik on palkittu useasti: hän on ollut muun muassa kolmesti Finlandia-ehdokkaana, Pro Finlandia -mitalin hän sai 2005 ja Runeberg-palkinnon 2015. Skiftesvik on kirjoittanut myös näytelmiä, kuunnelmia ja käsikirjoituksia elokuviin, joista kulttielokuva Katsastus (1988) on tunnetuimpia. Hänen kerronnalleen on ominaista napakka dialogi, iskevät sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset, aiheista läheisimpiä ovat lähihistoria, merenkulku sekä isän ja lapsen välinen suhde. Hän kuvaa tavallisia ihmisiä lämpimän humoristisesti ja myötäeläen. Kirjailijan harrastukset: Historia, etenkin paikallishistoria. Elokuvat ja teatteri. Luonto. Merelliset asiat ja ilmiöt, kuten purjehdus ja meripelastustyö.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Finlandia City