Frida - Tuntemattoman isoäitini sota

Frida - Tuntemattoman isoäitini sota

Tietoa kirjasta

Riipaiseva kertomus yhteenkuuluvuudesta, kaipauksesta ja menetyksestä

Pakahduttava mikrohistoriallinen kuvaus siitä, miten kansallissosialismi vaikutti naisiin, lapsiin, etnisin ja poliittisin perustein vainottuihin ja kaikkiin niihin, jotka eivät vastanneet natsien määrittelemän ihmisyyden laatuvaatimuksia.

Ensimmäisen kerran nuori Frida Grünfeld joutui poliisin rekisteriin Tšekkoslovakiassa keväällä 1931. Frida oli juutalainen, prostituoitu, vakoilusta epäilty – ja raskaana. Fridan poika Berthold pääsi myöhemmin Norjaan pakolaisena, ja hänestä tuli yksi maansa tunnetuimmista psykiatreista. Mutta millainen kohtalo oli Fridalla?

Nina F. Grünfeld palaa ajassa taaksepäin ja ryhtyy etsimään isoäitiään. Kuulusteluista, oikeudenkäyntiasiakirjoista ja arkistoista hän löytää pieniä jälkiä ja tiedonmurusia, ja hän näkee, miten verkko kiristyy yhä tiiviimmin Fridan ympärille. Viranomaiset etsivät Fridan kaltaisia naisia. Sitten valtaan tulivat natsit.

Nina F. Grünfeld on elokuvaohjaaja ja apulaisprofessori Norjan valtiollisen Høgskolen i Innlandet -korkeakoulun TV-työn laitoksella. Hänet tunnetaan omakohtaisista dokumenttielokuvistaan. Vuonna 2015 hän julkaisi Espen Holmin kanssa Oslossa toisen maailmansodan aikana toimineesta juutalaisesta lastenkodista kertovan kirjan Ninas barn. Frida – Tuntemattoman isoäitini sota on hänen toinen kirjansa.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Frida - Tuntemattoman isoäitini sota