Gomorra. Mafian valtakunta

Gomorra. Mafian valtakunta

Tietoa kirjasta

Italiaa kuohuttanut bestseller rikollisklaanien toimintatavoista ja kansainvälisestä laittomasta liiketoiminnasta

Dokumenttiromaani paljastaa globaalin suurrikollisuuden tylyt kasvot: murhat, veriset valtataistelut ja piraattibisneksen, joka ulottuu Suomeen asti.

Gomorra vie matkalle Italian niemimaan eteläisimpiin osiin, joita rikollisklaanit hallitsevat väkivaltaisin ottein. Toimittaja-kirjailija Roberto Saviano tutki, liikkui ja työskenteli Napolin pahamaineisimmilla alueilla ja värväytyi ryhmittymien hanttihommiin. Hän näki sisältäpäin, miten Systeemiksi kutsuttu järjestelmä toimii. Rikollispomojen leveän elämän lisäksi sen todellisuuteen kuuluvat veriset valtataistelut ja murhat. Raaka Systeemi on myös osa globaalia rikosbisnestä, sillä se siirtelee pääomia, perustaa ja sulkee yrityksiä ja investoi ympäri maailmaa. Vaateteollisuus ja muut kulutustavarat ovat klaanien uusia aluevaltauksia. Italialaisen muodin piraattikopiot ja Kiinasta tuleva tavara leviää Napolin sataman kautta Suomeen asti. Myös rakennus- ja kuljetusbisnes, ase- ja huumekauppa ovat merkittäviä tulonlähteitä. Lailliset yritykset sotketaan harmaaseen talouteen edullisilla jätekuljetuksilla. Asiakasta kiinnostaa vain hinta, ei se, minne myrkkylasti kaadetaan. Camorran mailla Etelä-Italiassa syöpäkuolleisuus kasvaa eikä kukaan tiedä, missä kaikkialla syödään ongelmajätteillä terästettyä viljaa. Vuonna 2008 Matteo Garronen ohjaama elokuvaversio voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.

Italialainen toimittaja ja kirjailija Roberto Saviano (s. 1979) tuli tunnetuksi dokumenttiromaanillaan Gomorra. Mafian valtakunta (suom. 2007), joka kertoo napolilaisesta Camorra-rikollisjärjestöstä. Rikollisklaaneilta useita tappouhkauksia saanut Saviano elää jatkuvan vartioinnin alaisena ja vaihtaa asuinpaikkaa säännöllisesti. www.robertosaviano.it

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Gomorra. Mafian valtakunta