Hakaristin ritarit- André Swanström

Arvostelu 3.6
12h 35min
279 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Suomalainen vapaaehtoisista koostunut SS-pataljoona on sotahistorian erikoisuuksia, jota ympäröi isänmaallisuuden sädekehä mutta myös sotarikosepäilyjen varjo. Hakaristin ritarit kyseenalaistaa suomalaisen SS-tutkimuksen luomia myyttejä ja porautuu suomalaisen nationalismin ytimeen. Mikä sai 1 400 nuorta suomalaista liittymään Heinrich Himmlerin johtamiin Waffen-SS-joukkoihin ja vannomaan uskollisuutta Adolf Hitlerille? Pystyikö pahamaineisissa SS-joukoissa taistelemaan puhtain asein? Vaikka suomalaiset SS-miehet eivät Saksan itärintamalle lähtiessään tienneet holokaustista ja sotarikoksista, kansallissosialistisen ideologian julmuudesta ei ollut pienintäkään epäilystä. Toisia se veti puoleensa, toiset kavahtivat sitä. Joukkoon mahtui viimeiseen saakka Hitlerille uskollisia kansallissosialisteja, kuten Unto Boman ja korkeimpaan SS:n sotilasarvoon kohonnut suomalainen, Obersturmbannführer Kalervo Kurkiala.

Hakaristin ritarit tuo päivänvaloon vaiettuja puolia suomalaisista SS-joukoista ja haastaa aiemman, poliittisesti värittyneen tutkimuksen. SS:n julmuuksia kritisoi puolestaan sotilaspastori Ensio Pihkala, joka tallensi päiväkirjaansa silminnäkijäkuvauksia juutalaisten joukkotuhosta.
Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
E-kirja, Äänikirja
Äänikirjan kesto:
12h 35min
Sivut:
279
Kielet:
suomi
Julkaistu:
10.9.2021
Äänikirjan kustantaja:
Otava
ISBN Äänikirja:
9789523009288
E-kirjan kustantaja:
Atena
ISBN e-kirja:
9789523004689

© Atena (E-kirja)

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Hakaristin ritarit – E-kirja, Äänikirja

Mielenkiintoinen kirja, joka ansiokkaasti tuo esiin uutta arkistoaineistoa aiheesta. Välillä tosin tulkinnoista tuli vaikutelma, että kovin kevein perustein ja olettamin materiaalia on tekijä tulkinnut, mutta se toki on hänen oikeutensa.

Jari

Erinomainen kirja vaikeasta aiheesta

Asiantunteva ja väitteensä hyvin lähteisiin perustava kirja. Suosittelen kaikille aihepiiristä kiinnostuneille

Jaska