Harhaanjohtajat- Terho Miettinen, Raija Pelli

Arvostelu 4
7h 47min
161 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Yliluonnolliset ihmeparantumiset, kaatumiset, kuolleista herättämiset ja kielilläpuhuminen ovat joissakin uskonnollisissa piireissä arkipäiväisiä ilmiöitä. Mistä oikein on kyse? Mikä saa ihmisen tavoittelemaan ekstaattisia tiloja? Miksi vakavasti sairaat ihmiset turvautuvat ahneisiin huijareihin?

Harhaanjohtajat käyttävät uskon varjolla säälittä seuraajiaan hyväksi. Karismaattisina pidetyt lahkojohtajat venyttävät maallisia lakeja. Lahkojen jäsenet tottelevat kritiikittä pahimmillaan narsistisia ja mielenterveydeltään horjuvia johtajiaan ja alistuvat mielivallan ja hyväksikäytön uhreiksi. Jäsenet luopuvat vapaaehtoisesti itsenäisyydestään ja vapaudestaan. Kollektiivin otteesta irti pääseminen on vaikeaa.

Harhaanjohtajat käsittelee karuja rikoksia vahvauskoisten maailmassa, jossa Jumalan nimi näyttää pesevän puhtaaksi salatuimmatkin synnit. Teoksen toinen kirjoittaja Terho Miettinen onnistui pitkän prosessin jälkeen pääsemään pois ahtaista helluntailaisympyröistä. Tämä kirja on syntynyt osittain tuon prosessin seurauksena.

Teoksen tiedot ja tapaukset on kerätty viranomaislähteistä, henkilöhaastatteluista ja omakohtaisista kokemuksista erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa. Kirjassa esitellyt psykologian ilmiöt pätevät muissakin kuin uskonnollisissa massaliikkeissä. Teoksessa pohditaan kiinnostavasti lahkon jälkeistä elämää, itsensä löytämistä ja elämän uudelleen rakentamista.

Muoto:
E-kirja, Äänikirja
Äänikirjan kesto:
7h 47min
Sivut:
161
Kielet:
suomi
Julkaistu:
23.11.2020
Äänikirjan kustantaja:
Docendo
ISBN Äänikirja:
9789522919946
E-kirjan kustantaja:
Docendo
ISBN e-kirja:
9789522914231

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Harhaanjohtajat – E-kirja, Äänikirja

Mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava!

Nina

Mielenkiintoinen

Jan

Vaikka ei olekkaan kokemusta lahkoista muuta kuin mitä on lukemisia ja elokuvia, niin kirja oli todella antoisa ja avarsi paljon ajatuksia. Näitä samoja toimintakeinoja käytetään myös muissakin yhteisöissä. Ensimmäisenä tulee mielee erilaiset poliittiset ryhmittymät.

Sinikka

Mielenkiintoinen ja tarkkanäköinen kuvaus vahvasti uskossa olevien ilmiöiden ja herätysliikkeiden taustoista. Avarsi omaa käsitystä ja pisti miettimään mitä kaikkea uskon varjolla touhutaan. "Koetelkaa kaikki ja pitäkää se mikä on hyvää" Auttaa suunnistamaan eksytysten viidakossa.

Laura

Ei muuta kuin huh huh mitä tietoa

Tuula

Erittäin mielenkiintoinen ja silmiä avaava.

Alpo

Joissakin asioissa vedetty mutkia suoraksi. On silti hyvä tiedostaa, että huijareita ja manipuloivia hahmoja löytyy erilaisista seurakuntapiireistä.

Maria

Hyviä havaintoja ja faktaa, mutta samalla surkea kirja. Tositarinat oli surullisia ja paras osa kirjaa, mutta samalla kirjan kirjoittajat asettavat itsensä puolueettoman arvioijan asemaan vaikka heidän arvionsa ovat kaikkea muuta kuin puolueettomia. He väittävät ettei yliluonnollisia asioita koskaan ja missään tapahdu. He väittävät että usko yliluonnolliseen Jumalaan, ihmeisiin jne. (joita kirjan tekijöiden mukana ei ole olemassa) johtaa lahkojen kynsiin. Eli uskoville kirja ei tarjoa opetuksellisesti mitään. Kirja on tarkoitettu ateisteille ja uskonnottomille kauhisteltavaksi ja lisäämään ennakkoluuloja, ruokkimaan syrjintää ja toiseuttamaan uskovia ja työntämään heidät enempi kaappiin piiloon.

Juhani

Todella mielenkiintoista asiaa ihmisen kieroudesta toisia kohtaan ja samalla siitä kuinka surullisen moni sen hyväksyy ja miksi.

Laura

Tämä teos antoi minulle vastauksen lähes jokaiseen mieltäni vaivanneeseen/ahdistaneeseen kysymykseen, nimenomaan Helluntaiseurakunnasta kokonaisuutena, johon minua ollaan tällähetkellä äitini, ja hänen seurakuntasisarien/veljien toimesta voimakkaasti vetämässä. Kiitos Terho Miettiselle ja Raija Pellille! Aamen...

Erkki

Surullinen, osin totta. Helluntaisrk ovat paljon muuttuneet näistä tapahtumista, onneksi. Tärkeintä on minun ja Jumalan välinen side, sitä ei voi kukaan määritellä.

Anneli

Mielenkiintoinen kirja.

Salla

Oli mielenkiintoinen. Lämpimästi suosittelen.

Riitta

Lisää tämmösiä

Anu

🤌

Emilia