Hävitys- Iida Rauma

Arvostelu 4.1
13h 9min
332 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Ihmisestä, joka melkein tuhottiin, kaupungista, joka on tuhottu moneen kertaan, planeetasta, jota tuhotaan juuri nyt.

Öisellä juoksulenkillä A näkee joutomaan laidalla tutun hahmon ja tajuaa, ettei mikään lopu, mikään ei ole ohi. Alkaa hengästynyt ja epätoivoinen yritys jahdata ja paeta omaa menneisyyttä läpi Turun runnellun kaupungin, 1990-luvun kosteusvaurioisiin luokkahuoneisiin ja pimeyteen, jolle ei ole sanoja, mutta josta on silti kerrottava.

Hävitys kysyy, kuinka kirjoittaa itsestä, jos oma itse on hajotettu. Kuinka dokumentoida lapsuutensa kauheudet kulttuurissa, jossa aikuiset vihaavat lapsia ja haluavat pyyhkiä jäljet menneistä vääryyksistä?

Iida Rauman kolmas romaani onnistuu mahdottomassa. Vimmainen vaatimus muistaa, rakkaus poltetun ja puretun Turun ihmeelliseen historiaan sekä ytimiin yltävä kipu punoutuvat häikäiseväksi kuvaelmaksi väkivallasta, jonka kehät laajenevat aina planeetan ääriin asti. Hävitys näyttää kirjallisuuden kyvyn kertoa totuus silloin, kun kaikki muut tavat puhua on torjuttu tai tuomittu hulluiksi.
Kirjailija(t):
Muoto:
E-kirja, Äänikirja
Äänikirjan kesto:
13h 9min
Sivut:
332
Kielet:
suomi
Julkaistu:
27.1.2022
Äänikirjan kustantaja:
Siltala
ISBN Äänikirja:
9789522349798
E-kirjan kustantaja:
Siltala
ISBN e-kirja:
9789522349781

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Hävitys – E-kirja, Äänikirja

Miten väkevä kirja! Koko ihmishistoria on ollut yhtä sortoa. Pienimmästä suurimpaan. Eikä yksikään ole toistaan vähäpätöisempi. Kaikessa karmeudessaan upea teos. Upeaa suomenkieltä. Turun murteesta puhumattakaan . Itse näin turkulaisena tykkäsin 😉.

Hanna

Ainutlaatuinen ja syvältäluotsaava koulun läpielämän kestävän vaikutuksen kuvaus.

Iiri

Hurja

Airi

Vähän liian vaikeaselkoinen

Klaara

Pitkät, sivun mittaiset virkkeet tuntuivat terapiaistunnon vuodatukselta. Historiakuvaukset olivat paikoin irrallisia ja vaikuttivat ylimääräiseltä briljeeraukselta. Aihe tärkeä, mutta kuvaus hyvin synkkä. Toivottavasti tämän kokenut saa apua asioiden käsittelyyn, siihen tuntuu olevan tarvetta.

Minna

Karmea kokemuskirja. Hyvä kooste kiusaamisesta, käy oppikirjaksi kiusaamisen ehkäisemisessä. Valtava tietomäärä nuorella naisella. Kiitos Ida Raumalle, että kirjoitit kirjan!

Sirkka-Liisa

❤️

Henna

Kaikkien pitäisi lukea tämä, kiusaajien, kiusattujen ja opettajien ja muidenkin. Lukeminen oli melkein fyysinen kokemus. Hienoa miten joku pystyy sanoittamaan kokemuksensa.

Anne

Tarina on painajaismainen, mutta teksti on niin soljuvaa suomen kieltä, että se on kuin musiikkia. Loistava lukija.

Leena

Vaikutti syvästi. Maailma ei ole valmis.

Tuomas

Huh mikä kirja. Tärkeitä ja piilossa olevia asioita nostettu päivänvaloon. Toivon tämän kirjan muuttavan yhteiskuntaa inhimillisemmäksi.

Maija

Oksensin useamman kerran kirjan kuuntelun aikana, ihan vaan kun joku onnistui paketoimaan kokemani kamaluudet kirjaksi, ja se tuotiin minulle taitavan lukijan tarjoamana kuuntelukokemuksena. Jäin vereslihalle, en tiedä pitäisikö polttaa koko paska vaiko aloittaa alusta. Toivon, että tämä kirja sukeltaa mahdollisimman monen tietoisuuteen.

Liina

Jokaisen opettajan ja lasten kanssa työskentelevän aikuisen - miksei myös vanhemman - pitäisi lukea tai kuunnella tämä kirja!

Merja

Kirja ei päästänyt helpolla mutta tykkäsin kovasti. Kiihkeää kerrontaa, painava viesti.

Johanna

Odotin enemmän. Tarinan eteneminen hieman puuduttavaa kuunneltavaa. Toki hyvä/tärkeä aihe ja hienosti kerrottu Turun historiaa.

Ulla