Hugo Simberg

Pirut ja enkelit

Arvostelu 4.3
14h 13min
330 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Rakastetun taiteilijan arvoituksellinen elämä.
Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on Suomen rakastetuin taideteos. Millaisen elämän taiteilija itse eli?
Nuori ja omapäinen Hugo Simberg muuttaa Viipurista Helsinkiin vakaana aikeenaan tulla suureksi taiteilijaksi. Koulunkäynti takkuilee, kunnes Axel Gallén rohkaisee Simbergiä, luontaista symbolistia, uskomaan itseensä. Syntyy piruparkoja ja enkeleitä, syntyvät Syksy ja Halla.
Simbergin ura lähtee lentoon ja hän maalaa Tampereen tuomiokirkon pääholvin kattoon käärmeen ja lehteriin alastomia poikia. Syntyy mestariteos, mutta myös skandaali.
Läheisilleen Hugo kertoo riemuistaan ja murheistaan: elämä on ylämäkeä ja alamäkeä niin rakkaudessa kuin taiteessa. Blenda-sisar jakaa ohjeita ja pyyhkii kyyneleitä, kunnes Hugo löytää lopulta oman elämänkumppaninsa. Mutta miksi kuolema, jonka Simberg kuvasi taiteessaan niin lempeänä ja ymmärtäväisenä, leikkaa viikatteellaan hänen elämänlankansa niin varhain?
FT Helena Ruuska on tietokirjailija, äidinkielenopettaja ja kriitikko. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elämäkerrat Marja-Liisa Vartio- kuin linnun kirkaisu (2012) ja Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (2015).

Tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Ruuska syntyi vuonna 1958 Heinolassa, mutta muutti jo lapsena Helsingin Pukinmäkeen. Lapsuudenkodissa hyllyt notkuivat kirjojen painosta. Erityisen paljon kotiin oli kertynyt elämäkertoja. Niitä Ruuskan isä Heikki Klemola luki ja myös itse teki. Hän on kirjoittanut muun muassa elämäkerran urheilulegenda Lauri ”Tahko” Pihkalasta. Nuori Helena ei ymmärtänyt isänsä kiinnostusta urheilijoiden tai poliitikkojen sielunelämää kohtaan. Hän palvoi proosaa ja suuntasi Helsingin yliopistoon opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta. Sittemmin hän on kirjoittanut useita äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoja. Kirjoittamisesta tuli siis tyttärenkin työ. Vuonna 2010 Ruuska teki väitöskirjan suomalaisen modernistin Marja-Liisa Vartion teoksesta Kaikki naiset näkevät unia. Pian ilmestyi laajemmalle yleisölle suunnattu elämäkerta Marja Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisu – ja se taisi muuttaa kaiken. Mikä oli aiemmin kiehtonut isää imaisi mukaansa myös tyttären. Ruuskaa alkoivat toden teolla kiehtoa elämäkerrat. ”Miksen keksinyt tätä aikaisemmin?” hän kysyykin itseltään ja toteaa aloittaneensa elämäkerturina varsin myöhään. ”Kenties ikä tuo kuitenkin perspektiiviä ja työhön tarvittavaa elämän ymmärrystä.” Helena Ruuska opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta Helsingin normaalilyseossa sekä kirjoittaa kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin. Hän on naimissa musiikkialan monitoimija Pekka Ruuskan kanssa, ja heillä on kaksi tytärtä. Kotona puhutaan paljon kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Aviomiestä tosin kiinnostaa enemmän nykyhetki ja Ruuskaa itseään taas menneet ajat. Hyvää vastapainoa kielen kanssa askarteluun tuovat tennis ja purjehtiminen, joka on pariskunnan yhteinen intohimo.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

Äänikirjan kesto:

14h 13min

Sivua:

330

Kielet:

suomi

Julkaistu:

19.11.2018

Äänikirjan kustantaja:

WSOY

ISBN Äänikirja:

9789510441411

E-kirjan kustantaja:

WSOY

ISBN e-kirja:

9789510434772

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Hugo Simberg –
Äänikirja, E-kirja

Suosittelen!!! 🙂

Sinikka

Hieno. Piirtää moniulotteisen henkilö- taiteilija- ja ajankuvan.

Tuula

Erinomainen kuvaus, joka vie lukijan Hugon elämän äärelle.

Eija

Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu!

Jaakko