Huokauksia luokasta

- Tommi Kinnunen, Minna Rytisalo

Arvostelu 4.4
12h
247 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Terävää ajatuksenvaihtoa koulumaailman muutoksista.

Peloista ja epävarmuuksista huolimatta leikin joka päivä ajatuksella, että irtisanoutuisin. Pompottelen tätä vaihtoehtoa mielessäni kuin ilmapalloa, ja se on kevyt ja ihana.

Huokauksia luokasta koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, siitä kuinka hienoa on raottaa ovia kielen ja kirjallisuuden maailmaan seiskaluokkalaisista abiturientteihin asti ja nähdä kuinka nuoret löytävät omat vahvuutensa.

Kaikkea tätä kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat, joiden taustalla ovat opetussuunnitelman, YTL:n ja korkeakoulujen vaatimukset sekä jatkuva uudistusten kierre.

Kinnunen ja Rytisalo eivät vain vatvo ongelmia vaan pohtivat myös ratkaisuja. Peilatessaan ajatuksiaan he myös avautuvat toisilleen ja lukijalle, hahmottavat maailmaa sanoin, kertovat kirjailijantyöstä, maailmantilaan kohdistuvista huolista – ja vähän myös koirista ja omenapuista.

Tommi Kinnunen (s. 1973, Kuusamo) ja Minna Rytisalo (s. 1974, Sodankylä) ovat molemmat arvostettuja ja palkittuja kaunokirjailijoita – ja lukion äidinkielenopettajia. Molemmat ovat saaneet diagnoosin työuupumuksesta.

Muoto:

Äänikirja, E-kirja

Äänikirjan kesto:

12h

Sivua:

247

Kielet:

suomi

Julkaistu:

14.8.2023

Äänikirjan kustantaja:

WSOY

ISBN Äänikirja:

9789510494271

E-kirjan kustantaja:

WSOY

ISBN e-kirja:

9789510494264

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Huokauksia luokasta – Äänikirja, E-kirja

Aamen. Loistavaa vertaistukea uupumuksen ja nykykoulun käsittämättömien vaatimusten parissa kamppaileville sekä täydellinen tiivistys koulun puutteista ja ratkaisuehdotuksista. Toivottavasti kirja aiheuttaa paljon keskustelua ja myös korjaustoimenpiteitä, tässä kun niitä on hyvin esillä.

Mari

Raadollinen analyysi suomalaisen koulun tilasta ja opettajien arjesta. Upeasti sanoitettu, jota luin naurun mutta myös kyynelten läpi. Kiitos kirjoittajille tästä kirjasta, toivon, että mahdollisimman moni päättäjä, konsultti, kasvatustieteilijä jne. lukee tai kuuntelee tämän kirjan.

Anna

Kaikkien, siis aivan kaikkien, pitäisi lukea tämä kirja. Uskomatonta koulun, mutta myös uupumuksen ja luovan työn tekemisen kuvausta.

Saara

Loistava koulutusjärjestelmän nykytilaa kuvaava teos! Asiaa käsitellään ruohonjuuritason esimerkein viihdyttävällä ja mukaansatempaavalla tavalla. Jokaisen koulutuspoliittisen vaikuttajan tulisi lukea tai kuunnella teos.

Anni