Jaan Tõnisson
  
Jaa kirja    

Viron ensimmäisen itsenäisyyskauden voimahahmon kiinnostava elämäkerta

Viron ensimmäisen itsenäisyyskauden (1918–1940) historiasta nousee esiin kaksi nimeä ylitse muiden: Jaan Tõnisson ja Konstantin Päts. Heidän yhteistyönsä ja keskinäinen kilpailunsa on kuteena myös tässä Jaan Tõnissonin elämäkerrassa.

Päts aloitti vasemmistoradikaalina mutta päätyi autoritaariseksi diktaattoriksi. Tõnisson oli kansallismielinen oikeistolainen lehti- ja valtiomies, joka päätyi monien vaiheiden kautta liberaalin oppositon johtajaksi ja kuoli lopulta epäselviksi jääneissä olosuhteissa.

Erkki Tuomioja on valinnut työlleen kiinnostavan tarkastelukulman: hän punoo Tõnissonin elämänvaiheiden ja Viron poliittisen historian rinnalle Suomen samanaikaisia tapahtumia ja poliittisia ratkaisuja. Henkilöhistorian lisäksi lopputuloksesta voikin lukea kiinnostavia tulkintoja siitä, miten maantiede, naapuruussuhteet, poliitikkojen persoonalliset ominaisuudet ja pyyteet, samoin kuin usein vähäisetkin seikat, vaikuttavat historian suuriin käänteisiin ja maiden valtiollisen kehityksen suuntaan.

Erkki Tuomioja on mm. pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri, poliittisen historian dosentti ja Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on toiminut lukuisissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tehtävissä ja kirjoittanut useita ulkopolitiikkaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia.

Näytä lisää