Joonaanmäen valaat

Joonaanmäen valaat

Tietoa kirjasta

Joonaanmäki on tuulen kynsimä saari jossakin päin Suomenlahtea, ihan vähän tunnetun maailman tuolla puolen. Siellä, erään hiekkaisen lahdelman hujakoilla, asuvat Inkeri ja Johannes sekä monenkirjava joukko mitä eriskummallisimpia ihmisiä.

Saarella ystävyys on lujaa, eläimet kaunopuheisia, koneet salaperäisiä, kirjat ikivanhoja, siideri kuivaa, kirsikkahillo makeaa ja elämä kaikkinensa miellyttävän verkkaista.

Mutta sitten elokuun jo taittuessa syksyyn maa järkähtää ja eteen aukeaa niin syvä arvoitusten sokkelo, että sen selvittämiseksi Joonaanmäen väki saa seilata maailman ääriin ja vieläkin kauemmas.

Joonaanmäen valaat on runollisen vanhanaikainen seikkailukertomus, jossa ihmiselon arki ja ihmetys kohtaavat saumattomasti. A. W. Yrjänän maailma on kuin Tove Janssonin, Jules Vernen ja Hugo Prattin
yhteistuumin keittelemä. Se on syvästi inhimillinen, hivenen outo, melkoisen leikkisä ja paikka paikoin myös aavistuksen pelottava.

Lauluntekijänä ja runoilijana tunnettu A. W. Yrjänä (s. 1967) on aiemmin julkaissut viisi runokokoelmaa ja omiin päiväkirjoihinsa perustuvan teoksen Päiväkirja 1996-2008. Hän on johtanut CMX-yhtyettä vuodesta 1985. Yhtyeellä on 3 platinalevyä, 15 kultalevyä ja sen kokonaislevymyynti on noin puoli miljoonaa albumia.

Kuriositeettina mainittakoon, että Yrjänän musiikkia on omalla levyllään versioinut niin Antti Tuisku kuin Vesa-Matti Loirikin.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Joonaanmäen valaat