Kaikki se mitä en muista

Kaikki se mitä en muista

Tietoa kirjasta

Mosaiikkimaista maahanmuuttajaproosaa rakkaudesta, identiteetistä ja ystävyydestä.
Kaikki se mitä en muista on jännitysromaanin keinoja käyttävä kertomus Samuel-nimisestä nuoresta miehestä. Samuel on kuollut auto-onnettomuudessa, ja nimettömäksi jäävä kirjailija kiertää haastattelemassa hänen ystäviään saadakseen selvää Samuelin elämästä.
Lyhyn kommentein kaikki vuodattavat saman tarinan omasta näkökulmastaan. Moniäänisen kerronnan keskiössä on paljas ihminen, vasta sitten hänen ulkonäkönsä, ammattinsa, etninen taustansa tai sukupuolensa.
Tarinoiden myötä käy ilmi, että Tukholman yössä heiluva Samuel on ollut maahanmuuttoviraston byrokraatti, salaperäinen Laide arabian kielen tulkki, kämppäkaveri Vandad kaapin kokoinen järkäle, isoäiti ruotsinkielisiä sananlaskuja lateleva dementikko.
Käy myös ilmi, että auttaakseen Ruotsissa laittomasti oleskelevia siirtolaisnaisia Samuel keksi luovuttaa hoitolaitokseen joutuneen isoäitinsä talon näille. Sitten talo syttyi palamaan ja katastrofi oli valmis.
Khemiri on kirjoittanut huolellisesti dramatisoidun kuoroteoksen, jonka äänimaailma syventää näennäisen pinnallista ihmiskohtaloa ja kasvattaa yksiulotteisen jännitysnäytelmän Samuelin kuolemasta tiheäksi pohdinnaksi ihmisyyden ehdoista.
Jonas Hassen Khemiri (s. 1978) on yksi sukupolvensa arvostetuimpia ruotsalaiskirjailijoita. Ruotsalaistunisialaisen taustansa vuoksi Khemiristä on tullut joskus hieman tahtomattaankin maahanmuuttajien puolestapuhuja.
Suomeksi Khemiriltä on julkaistu aikaisemmin romaanit Ajatussulttaani (2005) ja Montecore (2006). Teokset olivat myös täällä arvostelumenestyksiä.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kaikki se mitä en muista