Kaukopartioritari – Sissikersantti Mikko Pöllä

Kaukopartioritari – Sissikersantti Mikko Pöllä

Tietoa kirjasta

Arkangelin radalta Venezuelaan.

Nuori Mikko Pöllä pakeni Stalinin hirmuhallintoa Suomeen uimalla yli Rajajoen. Hänen isänsä oli karkotettu Siperiaan ja perhe oli häädetty kotitilalta. Suomen päämaja värväsi kielitaitoisen Pöllän kaukopartiomieheksi. Talvisodassa hän taisteli Kollaalla.

Mannerheim-ristin ritari Mikko Pöllä teki jatkosodassa yli kolmekymmentä reissua. Hän tuhosi tukikohtia ja räjäytteli sotatarvikejunia syvällä vihollisen selustassa, jopa Arkangelin radalla asti.

Sissivänrikki Mikko Pöllä joutui sotien jälkeen Valpon kuulusteluihin ja päätti paeta Ruotsiin. Sieltä hän siirtyi pakon edessä Venezuelaan. Parin vuosikymmenen seikkailujen jälkeen Pöllä palasi Suomeen ja sai töitä Geologisessa tutkimuskeskuksessa.

Mikko Pöllä oli toinen kahdesta Neuvostoliiton kansalaisesta, joka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi. Toinen oli kaukopartiomies Antti Vorho, joka myös oli kotoisin Valkeasaaresta.

Kirjailija Robert Brantberg tunnetaan parhaiten Gustaf Mannerheimia käsittelevistä kirjoistaan. Hän on lisäksi kirjoittanut toistakymmentä elämäkertaa sekä lähes sata pienoiselämäkertaa sotakenraaleista, upseereista ja sotilaista.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kaukopartioritari – Sissikersantti Mikko Pöllä