Kirnu ja kartelli

Kirnu ja kartelli

F. M. Pitkäniemen ja Axel Solitanderin työt, taistot ja totuudet

Tietoa kirjasta

Tilallisen poika F. M. Pitkäniemi (1878-1948) väitteli vuonna 1908 tohtoriksi kartelleista, renkaista ja trusteista. Hän kauppasi voita Valion pääjohtajana kolmekymmentäkuusi vuotta. Kovaluisen bisnesmiehen johdossa osuusliike paisui mahtiinsa. Pitkäniemi paimensi Suomen osuustoimintaliikettä, kirnusi ja lypsi maalle mehevät sopimukset kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa. Valion laboratoriossa keiteltiin hänen kaudellaan Nobelin arvoiset AIV-suolot ja -rehut.

Paperi-insinööri Axel Solitander (1878-1944) nousi verkostoillaan sisällissodan melskeistä valtion teollisuushallintoon ja New Yorkin pääkonsuliksi. Solitander pestattiin neljännesvuosisadaksi Suomen metsäteollisuuden ”poliittisen kartellin”
kärkipaikalle, alan ykköslobbariksi. Hän toimi Lapuanliikkeen aikana kauppa- ja teollisuusministerinä. Solitander oli armoton valtiokapitalismin ja holhoavan osuustoiminnan vastustaja.

Voipaavi ja metsälobbari, metsän ja mullan aateliset, tunnettiin ja tiedettiin. Nykyään heitä ei enää muisteta. Syytä olisi.

Kirnu ja kartelli on rikasta, runsasta ja rouheaa ajankuvaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten Suomesta. Se on kielellisesti eläväinen, vuorovedoin vauhdikkaasti etenevä kaksoiselämäkerta, jota höystää lempeä ironia ja huumori.

E-kirja

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kirnu ja kartelli

Arvioita ei ole vielä tarpeeksi monta