Kivenpyörittäjän kylä

- Heikki Turunen

Arvostelu 4
16h 57min
383 Sivua
bookCoverFor

Yhteenveto

Elä mieti miespolonen, tuumi turhia tarikka. Ota kivi kierimästä, järkäle jäpättämästä.

Ruotsinsuomalainen Pekka Oinonen saapuu kesällä 1975 vaimonsa Meerin, tyttärensä Jaanan ja äitinsä Linnean kanssa vanhaan kotikyläänsä juhlimaan kylän viimeisen nuoren parin häitä. Ajaessaan kylään he näkevät ensimmäisenä miehen vierittämässä suurta kiveä.

Kivenpyörittäjän kylä kuvaa pohjoiskarjalaisen kylän tapahtumia lauantaiaamupäivästä sunnuntai-iltapäivään. Ruotsissa yksinäisyydestä ja kielitaidottomuudesta kärsinyt Pekka kuvittelee palaavansa lapsuutensa miljööseen, mutta taantuvassa kylässä asuu enää vain vanhuksia ja muutama kylähullu. Kivenpyörittäjän kyläkäsittelee Heikki Turusen ominta aihetta: kuinka yhteiskunnallinen murros muuttaa myös ihmisiä ja heidän kulttuuriaan ja arvomaailmaansa.

Kivenpyörittäjän kylä (1976) on Heikki Turusen kolmas romaani. Turuselle myönnettiin siitä Valtion kirjallisuuspalkinto. Markku Pölönen ohjasi romaanin pohjalta vuonna 1995 ensi-iltansa saaneen elokuvan.

Heikki Turunen on syntynyt 9. joulukuuta 1945 Pielisjärvellä ja asuu nykyisin Juuan kunnassa Pielisen rannalla. Hänen esikoisromaaninsa Simpauttaja julkaistiin vuonna 1973. Turunen varttui Suomen maaseudun kulta-aikana, mikä teki hänestä parantumattoman maalaisromantikon.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Äänikirjan kesto:

16h 57min

Sivua:

383

Kielet:

suomi

Julkaistu:

14.2.2023

Äänikirjan kustantaja:

WSOY

ISBN Äänikirja:

9789510461051

E-kirjan kustantaja:

WSOY

ISBN e-kirja:

9789510461044

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kivenpyörittäjän kylä – E-kirja, Äänikirja

Herkullista kielenkäyttöä, repliikkejä ja ajankuvaa. Itse tarina junnaa pahasti loppua kohti. Lukija mainio!

Matti

Ehkä kuuntelin kirjan loppuun tämän kerrassaan mainion asiaansa eläytyvän lukijan ansiosta. Kirja oli mielestäni välillä pitkäveteinen, mutta verraton lukija ja kirjailian ansiokas murteen ja sanontojen käyttö teki tästä sangen surullisesta kirjasta kuitenkin verrattain mieluisan kuunneltavan 🙂

Lasse

Ihan uskomattoman hienosti eläytyvä lukija!!!

Kati

Legendaarista maalaisromantiikkaa iltasatumaisesti luettuna.

Toni