Kotimme Auschwitz

Kotimme Auschwitz

Tietoa kirjasta

Pysäyttäviä kertomuksia Auschwitzista

Kun puolalainen kirjallisuudenopiskelija Tadeusz Borowski joutuu Auschwitzin keskitysleirille, hänen elämänsä muuttuu käsittämättömästi. Keskitysleirillä tärkeintä on hengissä selviäminen ja entisen elämän ylellisyydet – kuten kunnollinen ruoka – ovat vain kaukainen haavekuva. Normaalin ja epänormaalin rajat sekoittuvat leirin hirvittävässä arjessa, kun vangit työskentelevät, rakastuvat, selviytyvät ja tulevat murhatuiksi.

Kotimme Auschwitz on kokoelma järkyttäviä ensikäden kuvauksia elämästä Auschwitzin keskitysleirillä. Kirjoittaja itse oli leirin vanki, ja hänen autenttinen kertomuksensa tuo esiin inhimillisen kärsimyksen ja selviytymisen voiman äärimmäisissä olosuhteissa. Teos on tärkeä dokumentti historian pimeimmästä ajasta, ja se antaa äänen niille, jotka eivät selvinneet kertomaan kokemuksistaan itse.

Kokoelma käsittää Borowskin teokset "Herrasväki on hyvä ja käy kaasukammioon", "Päivä Harmenzessa", "Kotimme Auschwitz", "Ihmiset jotka kulkivat", "Schillingerin kuolema", "Mies ja hänen pakettinsa", "Illallinen", "Kertomus todellisesta elämästä", "Hiljaisuus", "Tammikuun suurhyökkäys", "Vierailu" ja "Kivinen maailma".

Puolalainen toimittaja ja kirjailija Tadeusz Borowski (1922–1951) tunnetaan parhaiten Auschwitzin keskitysleirin kokemuksiaan kuvaavista kertomuksistaan. Borowskin kirjoitukset ovat olleet tärkeässä roolissa toisen maailmansodan julmuuksien dokumentoimisessa ja muistamisessa.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kotimme Auschwitz