Kreutzersonaten

Kreutzersonaten

Tietoa kirjasta

En tågresa i artonhundratalets Ryssland är på väg att ta en oväntad vändning. Ett samtal kring äktenskap, lust och kärlek stegras kraftigt och förvandlas snart till en hätsk diskussion. Det dröjer inte länge förrän hela tågvagnen på något sätt är inblandad. Åsikterna går brett isär och i centrum hamnar kvinnans bildning och frigörelse. Men när en tidigare tystlåten man plötsligt äntrar konversationen, med buller och med bång, närmar den sig med ens sitt abrupta slut. Någon frågar om han inte hört talas om Pozdnysjev – mannen som mördade sin hustru i ren svartsjuka. Jo, han har hört talas om Pozdnysjev. Han är Pozdnysjev.

Kreutzersonaten är ett av Lev Tolstojs mest uppmärksammade verk, som skapade stor kontrovers när det för första gången gavs ut. På grund av sina budskap kring sexualitet och avhållsamhet censurerades boken i både författarens hemland Ryssland och i USA.

Lev Tolstoj (1828-1910) var en av den ryska litteraturens mästare, och en förgrundsgestalt för den ryska realismen. Han är bland annat känd för att ha skrivit klassiker som Anna Karenina och Krig och fred.

Kirjailija.Leo Tolstoj

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kreutzersonaten