Kuikanpesä

Kuikanpesä

Tietoa kirjasta

Lukion biologianopettaja Erkki Vaara tarkkailee lintujärveä mökkinsä ikkunasta ja naukkailee viskiä. Katsellessaan kuikanpoikasia hän muistelee oppilaitaan, tyttöjä, joiden kasvurauhaa ei saisi rikkoa. Erkki on kuitenkin tullut sotkeutuneeksi yhteen sun toiseenkin nuoreen naiseen, ja kohta kirjeenvaihto oppilaan, Marjatan, kanssa käy intiimimmäksi kuin on sopivaa. Kun järven rannat kaavoitetaan mökkitonteiksi, opettajan rinnassa kuohahtaa. Hän käy sotaan kaavoittajia vastaan puolustaakseen luontoa ja lintuja, mutta tulee puolustaneeksi samalla omia, kiistanalaisia oikkujaan.

Juhani Syrjän romaani on tarkkanäköinen kuvaus opettajan ja oppilaan suhteesta ja vallankäytöstä, joka naamioidaan suojelemisen valeasuun.

Juhani Syrjä (s. 1943) on suomalainen kirjailija. Hänet tunnetaan syväluotaavista romaaneistaan, joiden miespäähenkilöt etsivät itseään ja kieltäytyvät seuraamasta sovinnaisia elämänpolkuja. Myös luonto ja työnteko korostuvat Syrjän tuotannossa keskeisinä aineksina. Syrjä on kirjoittanut romaanien ohella myös esseitä ja aforistisia kirjoituksia.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kuikanpesä