Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Arvostelu 4.2
6h 54min
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Lukijaansa syvästi vaikuttava kuvaus ihmisyyden olemuksesta.
Kun ihminen kuolee nuorena, sanomme hänen menneen liian varhain. Mitä tarkoitamme? Onko luonnonjärjestystä sorkittu, entä kuka on vastuussa? Jumala se ei ainakaan ole, toteaa Enqvist ja laskee syyn sattuman niskoille. Yksityistä ja yleistä tyylillä sekoittaen teoksessa tutkitaan kuoleman, ihmisyyden ja uskonnon ydintä. Suru vanhempien rakkaudettomaksi kokemastaan elämästä saa tutkijan ihmettelemään, mikä saa ihmisen lähelle katsomisen sijasta haikailemaan kuoleman taa uskomuksiin ja mysteereihin. Enqvist ei kuitenkaan jätä meitä tyhjän päälle: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat havahduttaa mysteereistä todellisuuteen ja kehottaa arvostamaan sitä, mitä varmasti ja vielä on olemassa.
Yksityistä ja yleistä tyylitajulla sekoittaen Enqvist tutkii kuoleman edessä ihmisyyden ydintä. Mikään logiikka ei kiellä maailmaa ilman merkityksiä.
Kari Enqvist on palkittu kosmologian popularisoija ja tieteen lähettiläs, häikäisevä kirjoittaja ja itsensä likoon paneva ajattelija. Vaikeatkin asiat hän havainnollistaa riemullisin, sekä hilpein että piikikkäin sanankääntein.

Kari Enqvist syntyi Lahdessa 16. helmikuuta 1954. Opiskeltuaan Helsingin yliopistossa hän väitteli tohtoriksi hiukkasfysiikasta keväällä 1983. Tällä hetkellä hän on kosmologian professori Helsingin yliopistossa. Hänen kansainvälinen tutkimusyhteistyönsä on laajaa, ja hänen artikkeleihinsa on viitattu lukuisissa tutkimuksissa. Kari Enqvist toimi tutkijana CERNissä 1984-86, Wisconsinissa Madisonin yliopistossa 1986-87 ja Kööpenhaminassa apulaisprofessorina 1990-94. Skeptikkoyhdistyksen Skepsiksen varapuheenjohtajana Enqvist oli vuosina 1996-98, tähtitieteellisen seuran URSAn hallituksen jäsen vuosina 1999-2000, sekä Euroopan avaruusjärjestön ESAn Fundamental Physics Advisory Boardin jäsen 2001-2003. Hän on Suomen Tiedeakatemian ja Suomalaisen Tiedeseuran jäsen. Enqvistillä on merkittävä rooli kahdessa tieteen suurhankkeessa, CERNin LHC-kokeessa ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Planck-satelliittihankkeessa. Hänen tutkimusalansa sijoittuu hiukkasfysiikan ja kosmologian välimaastoon. Enqvist on aivan tieteen eturintamassa molemmilla aloilla. Hankkeiden voimakas tieteellinen hyödyntämisvaihe käynnistyy lähivuosina ja tieteellisten läpimurtojen todennäköisyys on huomattava. Enqvist kuuluu alansa kärkinimien joukkoon maailmassa. Akatemiaprofessuuri tuo Enqvistille mahdollisuuden panostaa tieteelliseen työhön suurhankkeiden aktiivisimmassa vaiheessa samalla kun se takaa suomalaisen tiedeyhteisön näkyvyyden hankkeissa, joihin Suomi on panostanut useita kymmeniä miljoonia euroja järjestöjen jäsenmaksujen ja hankkeiden teollisuusosallistumisten kautta. Enqvist toimii alalla, jonka tulokset popularisoituina kiinnostavat kaikkia. Enqvistin jo tähänastinen panos tieteen yleistajuistamiseen on johtanut tiedekirjallisuuden kysynnän kasvuun.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Äänikirjan kesto:

6h 54min

Kielet:

suomi

Julkaistu:

28.6.2018

Äänikirjan kustantaja:

WSOY

ISBN Äänikirja:

9789510436783

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Aivan loistava kirja ja parasta seuraa Lainion kierroksella.

Kaisa

Todella hyvä

Mikko

Välillä punainen lanka hukassa, mutta loppua kohden vahvistuu.

Samuli

Ylimielistä ja itseriittoista. Olen ateisti ja pro tiede henkeen ja vereen, mutta ärsytti mihin sävyyn mm. uskovista kirjoitettiin. Paljon omien menneisyyden virheiden kaunistelua ihmiseltä, joka ei tarvitse elämäänsä ketään.

Niina