Kuolemanlaakso- Tommi Kovanen, Jenny Rostain

Arvostelu 4.3
6h 6min
136 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Kun yksi taklaus hajottaa elämän.

Tommi Kovasen selviytymistarina Kuolemanlaakso kertoo jääkiekkoilijan elämästä, liigakiekon armottomuudesta, taklausten ja aivovammojen seurauksista sekä herrakerhojen vaietuista sopimuksista.

26. tammikuuta 2013 Rauman Lukon puolustajalla Tommi Kovasella on edessä peli Bluesia vastaan. Ottelun pitäisi olla aivan tavallinen, samanlainen kuin yli 500 kertaa aiemmin Kovasen liigauran aikana. Kovanen kuitenkin taklataan rajusti takaapäin, eikä mikään ole sen jälkeen kuten ennen.

Seuraamuksia tästä taklauksesta ei tule muille kuin Kovaselle: hänellä diagnosoidaan aivovamma, joka pakottaa hänet lopettamaan uransa. Kukaan ei ota vastuuta tapahtuneesta, ja Kovasta kehotetaan olemaan asiasta hiljaa. Vamman seurauksena Kovasen tunteet alkavat kadota, ja väsymys tuntuu lamaannuttavalta. Lehdistölle ja läheisille hän uskottelee kaiken olevan hyvin - mutta hänen elämänsä hajoaminen ja syöksy kuolemanlaaksoon on vasta alkanut.

Pohjan saavutettuaan Kovanen aloittaa paluun elämään. Päivä kerrallaan, leväten ja hetkessä hengittäen hän opettelee olemaan oma uusi itsensä. Mies joka rakasti kiekkoa, hengitti peliä ja eli luistelusta, on joutunut nyt hyväksymään, että hän elää loppuelämänsä aivovamman kanssa.

Tommi Kovanen (s. 1975) on kotoisin Pieksämäeltä. Hän aloitti pelaajauransa Kalpan riveissä ja pelasi 20-vuotisen liigauransa aikana myös Pelicansissa, JYPissä, Jokereissa, Tapparassa, Lukossa ja HIFK:ssa, jossa Kovanen voitti myös Suomen mestaruuden. Lisäksi hän on pelannut Italiassa ja Sveitsissä.

Helsinkiläinen Jenny Rostain (s. 1982) eli vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden. Hän on ammatiltaan tietokirjailija, näyttelijä, käsikirjoittaja ja valokuvaaja. Hänen jääkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova esikoisteoksensa Kuolemanlaakso oli arvostelu- ja myyntimenestys, ja se valittiin Vuoden urheilukirjaksi 2017. Rostain on myös kirjoittanut kirjan Liian rikki kuolemaan, joka kertoo väkivallan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä, sekä Tommi Kovasen tarinaa jatkavan teoksen Jääkylmä. Hänen uusin kirjansa Irti masennuslääkkeistä ilmestyi tammikuussa 2021.

Vuonna 2022 Rostainilta ilmestyy kaksi uutta kirjaa: elokuussa ylivelkaantumiseen ja maksuhäiriömerkintöihin pureutuva Luottohäiriö ja marraskuussa ainutlaatuisesta hevimusiikkiproduktiosta ja sen jäsenistä kertova Raskasta Joulua.

Lukija(t):

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Äänikirjan kesto:

6h 6min

Sivut:

136

Kielet:

suomi

Julkaistu:

7.9.2017

Äänikirjan kustantaja:

Bazar

ISBN Äänikirja:

9789522795335

E-kirjan kustantaja:

Bazar

ISBN e-kirja:

9789522794499

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Kuolemanlaakso – E-kirja, Äänikirja

Kova kohtalo - kylmä koneisto. Ei näin pitäisi olla. Pisti kyllä ajattelemaan elämän hetkiä.

Kyösti

Koskettava

Arja

Ihan ok

Kalle

Tsemppiä Tommi

Marko

Koskettava ja pysäyttävä kirja. Uskomattoman paljon mahtunut pienehköön sivumäärään. Ajoittain kerronta oli aavistuksen liian mässäilevää ja iltapäivälehtilööppimäistä omaan makuuni, tarina on tarpeeksi traaginen ilman sitäkin. Kuuntelin tämän vuorokaudessa ja varmasti kuuntelen jatko-osankin (Jääkylmä). En juurikaan seuraa jääkiekkoa mutta jos vielä joskus harvoin katson peliä niin tulen tekemään sen aivan uusin silmin. Kiitos Tommille että jakoi rehellisesti kokemuksensa ja onneksi lopussa oli hieman valoa 💖

Elämä kantaa

Aivan mielettömän hyvä kirja. Jokaisen tulisi lukea - ihan jokaisen!

Raimo