Jännittävä elämäkerta legendaarisesta Suomen, Saksan ja Yhdysvaltain armeijan soturista, jonka tarina päättyi Vietnamissa - aiemmat tiedot Törnin elämästä kokoava teos tuo lisäksi esiin monia uusia faktoja

Kolmen maan armeijassa taistellut Lauri Allan Törni kohosi Suomessa kapteeniksi, Saksassa Haupsturmführeriksi ja USA:n armeijassa majuriksi. Hänet palkittiin kunkin maan arvostetuimmilla kunniamerkeillä, Suomessa Mannerheim-ristillä, Saksassa rautaristillä ja USA:ssa Bronze Starilla.

Puna-armeijan hyökätessä yli Suomen rajan marraskuussa 1939 Törni oli 20-vuotias aliupseeri. Hän ehti toimia niin panssariosaston kuin jääkärikomppanian johtajana ja toipua vakavasta haavoittumisesta, ennen kuin lähti Saksaan Suomen irtauduttua jatkosodasta. Saksan luhistuttua hän antautui liittoutuneille, karkasi vankileiriltä ja palasi Suomeen, missä hän sai kuuden vuoden vankeustuomion valtion vastaisesta toiminnasta. Hänet armahdettiin 1948, ja hän siirtyi Ruotsin ja Venezuelan kautta Yhdysvaltoihin.

Saatuaan uuden kotimaansa kansalaisuuden Törni omaksui nimekseen Larry A. Thorne ja liittyi Yhdysvaltain asevoimiin vuonna 1954. Vihreiden barettien legendaksi noussut Törni kuoli Vietnamissa vuonna 1965, kun häntä kuljettanut helikopteri katosi.

Tässä elämäkerrassa kootaan yhteen kaikki aiemmat tutkimustiedot Törnin elämänvaiheista. Koska teos perustuu myös aivan viime vuosina esiin tulleisiin lähteisiin varsinkin toisen maailmansodan jälkeisistä tapahtumista ja Vietnamin sodasta, se selkiyttää käsityksiä Törnin aiemmin vähän kuvatuista vaiheista. Kirja esittää myös uutta, yksityiskohtaista tietoa Törnin tehtävistä Iranissa ja Vietnamissa.

J. Michael Cleverley toimi Yhdysvaltain suurlähetystön apulaispäällikkönä Helsingissä vuosina 1996–1999. Hän on opiskellut mm. Harvardissa ja Brigham Young Universityssä sekä vuoden verran myös Suomen historiaa Helsingin yliopistossa. Nykyään Yhdysvaltain suurlähetystössä Ateenassa työskentelevä Cleverley puhuu äidinkielensä ohella suomea, italiaa ja kreikkaa.

Näytä lisää