Lyser och lågar

Arvostelu 4.2
15h 56min
418 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

I Ulla-Lena Lundbergs nya roman eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen. Värme och ljus är förutsättningen för överlevnad under vintrarna i Finland. På samma sätt är det den brinnande idealismen och hänförelsens eld som åstadkommer förändring under slutet av 1800-talet, de stora folkrörelsernas tid.

I Lyser och lågar får vi följa tre kärlekspar ur tre generationer från analfabetism via fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. I centrum står Finns folkhögskola, en historisk institution. Själva grundandet av skolan är en triumf, och här utspelar sig under åren livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden i Finland blir avvägningen mellan aktivism och laglydighet ett konfliktämne. Folkhögskolan är opolitisk och bör vara en oas av lugn och civilisation, men...

Lyser och lågar handlar om den brinnande kampen för folkbildning och upplysning, om de personliga sorgerna och vardagsslitet och om den glödande, allt uppslukande kärleken.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

Äänikirjan kesto:

15h 56min

Sivua:

418

Kielet:

ruotsi

Julkaistu:

27.8.2022

Äänikirjan kustantaja:

Förlaget M

ISBN Äänikirja:

9789523334939

E-kirjan kustantaja:

Förlaget M

ISBN e-kirja:

9789523335066

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Lyser och lågar –
Äänikirja, E-kirja

Intressant roman om tre kvinnors liv i olika generationer i Finland.

Carolina

Tyvärr stördes jag av uppläsarens entoniga uppläsningsstil. Synd på en så intressant bok.

Susanne

Trevligt skriven och mycket informativ bok. Uppläsaren är tyvärr lite osäker och staplar. Det tog bort lite av hörupplevelsen.

Marica

Tyvärr förstörde en dålig uppläsning läsupplevelsen. Intonationen och rytmen i uppläsningen var ställvis, och alldeles för ofta, helt fel. Synd på en så bra berättelse. Men som tur finns den att läsa !

Marianne