Marraskuu 1942- Peter Englund

bookCoverFor

Tuleva julkaisu

E-kirja: 2.11.2022

Äänikirja: 2.11.2022

Yhteenveto

Ihmisiä historian käännekohdassa

Marraskuun 1942 alussa natsi-Saksa liittolaisineen oli voittamassa toisen maailmansodan. Saman kuun lopussa oli selvää, että akselivaltojen häviö oli vain ajan kysymys. Suosittu historioitsija Peter Englund kertoo tavallisten ihmisten kohtaloiden kautta, mitä tuon ratkaisevan kuukauden aikana tapahtui.

Stalingrad, El Alamein ja Guadalcanal ovat paikannimiä, jotka ovat tuttuja muillekin kuin sotahistorian harrastajille. Eri puolilla maapalloa tapahtuneissa suurissa taisteluissa liittoutuneet pääsivät ensi kertaa niskan päälle. Ratkaisutaistelujen nimet peittävät kuitenkin alleen sen, ettei sota tapahtunut vain strategisilla kartoilla vaan ihmisten elämässä. Historian mestarillisena elävoittäjänä tunnettu Englund on koonnut 39:n aikalaisen muistiinpanoista, kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä lukijan otteessaan pitävän kertomuksen. Siitä hahmottuu paitsi ratkaisevan kuukauden kulku, myös kuva siitä, mitä sota merkitsi tavallisille ihmisille. Ääneen pääsevät muun muassa sotilaat taistelun kaaoksessa ja pommituslennoilla, kotiäiti Long Islandilla, haaksirikkoutunut merimies, 12-vuotias shanghailainen tyttö, japanilaisten seksiorja Koreassa ja tavallinen suomalainen sotilas Syvärillä.

Peter Englund on ruotsalainen historioitsija, tarinallisten tietokirjojen August-palkittu mestari ja entinen Ruotsin Akatemian jäsen. Häneltä on käännetty suomeksi useita teoksia kuten Murha sunnuntaitiellä (2020), elämäkerta Kuningatar Kristiina – tyttökuningas (2012), Sodan kauneus ja kauheus (2009) ja Pultava (1993).

Kirjailija(t):
Lukija(t):
Kääntäjä(t):
Sirpa Hietanen
Muoto:
E-kirja, Äänikirja
Kielet:
suomi
Julkaistu:
2.11.2022
Äänikirjan kustantaja:
WSOY
ISBN Äänikirja:
9789510484326
E-kirjan kustantaja:
WSOY
ISBN e-kirja:
9789510484333

© WSOY (Äänikirja)

© WSOY (E-kirja)