Miehen kuolema

Miehen kuolema

Pohdintoja maskuliinisuudesta

Tietoa kirjasta

Omakohtainen teos mieheksi kasvamisesta

Miehen kuolema on yleinen keskustelunavaus sekä henkilökohtainen tilinteko niistä mekanismeista, joista miehisyys rakentuu. Juhani Brander kuvaa maskuliinisen kulttuurin sisältä satuttavasti, miten pojista tehdään ”miehiä”.

Kirjassa kuvataan väkivaltaa, urheilua ja armeijaa toksisen maskuliinisuuden keskeisinä elementteinä. Teos valottaa miehenä olemisen ristiriitaisuuksia ja niitä prosesseja, jotka miehisyyttä kulttuurisesti tuottavat.

Brander kertoo, miksi pojat eivät lue kirjoja ja miksi tunteista puhuminen on miehille niin vaikeaa.

Teos käsittelee myös #metoo-kampanjaa, ylierotisoitunutta nykykulttuuria ja pornon vaikutusta seksuaalisuuteen. Itseään säästelemättä Brander paljastaa syyt siihen, miksi miehet vaikenevat häpeän kokemuksista mm. pahoinpitelyjen ja seksuaalisen ahdistelun kohteina.

Miehen kuolema osoittaa sen, että miehistä ja miehisyydestä on moneksi, mutta hegemonisen maskuliinisuuden tukahduttavan kouran alta heidän äänensä ei kuulu.

Juhani Brander (s. 1978) on Helsingissä asuva kirjailija ja kulttuurikriitikko. Brander pääsi ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan vuonna 2010 ja palkittiin Kritiikin punnuksella vuonna 2014. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Kirjailija.Juhani Brander
Lukija.Toni Kamula

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Miehen kuolema