Mofongo

Mofongo

Tietoa kirjasta

Tarina perheestä, isoäidistä ja pojasta sekä sukupolvia yhdistävästä rakkaudesta hyvään ruokaan

Cecilia Samartinin lumoava Mofongo tuo lähelle niin rakkauden kuin surun ja kuolemankin. Koskettava lukuelämys muistuttaa elämän tärkeistä hetkistä sekä yhteyden löytymisestä toisiin ihmisiin.

Kahdeksanvuotias Sebastian unelmoi siitä, että voisi juosta leikeissä ja peleissä Kalifornian auringon alla muiden lasten tavoin. Hänen sydänvikansa kuitenkin estää normaalin elämän, ja äiti on pojasta jatkuvasti huolissaan. Sebastian viihtyy isoäidin, abuela Lolan keittiössä, ja yhdessä he valmistavat isoäidin kotimaan Puerto Ricon ruokia kuten mofongoa.

Herkullinen ruoka tuo rakoilevan perheen jälleen yhteen, vaikka isoäidin halu nauttia elämästä saakin sukulaiset välillä ymmälleen. Mofongo kertoo tarinan perheestä, isoäidistä ja pojasta sekä sukupolvia yhdistävästä rakkaudesta hyvään ruokaan. Erilleen ajautuneelle perheelle ruoka on avain muistoihin ja yhteisiin kokemuksiin.

Kirjan lopun ruokareseptit ammentavat karibialaisesta ruokakulttuurista.

Cecilia Samartin syntyi Kuubassa 1961. Hän oli vasta alle vuoden ikäinen, kun perhe joutui pakenemaan Castron hallintoa Yhdysvaltoihin. Nykyisin Samartin asuu Los Angelesin kukkuloilla ja työskentelee psykoterapeuttina. Samartin ei ole toistaiseksi voinut palata takaisin Kuubaan. Hän käsittelee kirjoissaan latinosiirtolaisten elämää.

Naiset valkoisissa (2019) on Samartinin kahdeksas suomennettu romaani. Aiemmin häneltä on julkaistu suomeksi Señor Peregrino, Nora & Alicia, Kaunis sydän, La Peregrina, Los Peregrinos, Mofongo ja Kirottu kauneus.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Mofongo