Muodonmuutoksia

Muodonmuutoksia

Tietoa kirjasta

Länsimaisen kulttuurin perusteos
Muodonmuutoksia on eloisa, vauhdikas ja runsas kokoelma runomuotoisia tarinoita suoraan länsimaisen kulttuurimme juurilta. Siihen viittaa Shakespeare näytelmissään, siitä ovat lukemattomat maalaukset ja veistokset saaneet aiheensa, se näkyy musiikkiteosten nimissä ja kaikkialla kirjallisuudessa.
Ovidius (Publius Ovidius Naso, 43 eaa. - 18 jaa.) oli suosittu roomalainen kirjailija, joka keisari Augustuksen määräyksestä joutui vuonna 8 jaa. loppuelämäkseen maanpakoon. Vuonna 2018 Ovidius on vihdoin saanut Italian hallitukselta virallisen armahduksen 2000-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi.
Muodonmuutoksissa Ovidius kertoo kreikkalaisia jumalaistaruja sivistyneelle roomalaiselle lukijakunnalle. Tämän teoksen ansiosta monet antiikin tarinat ovat säilyneet meidän päiviimme asti: siksi tunnemme omaa kuvaansa rakastavan Narkissoksen, joka muuttuu kukaksi, aurinkovaunuilla taivaalta suistuvan Faëthonin ja labyrintin Minotauros-hirviön. Ylijumala Juppiter tavoittelee naista milloin kultaisen sateen, milloin härän hahmossa. Monessa tarinassa jumalia loukanneet kuolevaiset tai lähentelyä pakenevat neidot muuttuvat kukaksi, eläimeksi tai puuksi. Ovidiuksen kuvaillessa, miltä tuntuu kun kaarna kasvaa peittämään kasvot, ei arvaisi että teos on kaksituhatta vuotta vanha.
Muodonmuutokset-teoksen on riemastuttavasti suomentanut Alpo Rönty, joka tavoittaa paitsi heksametrin mukaansatempaavan rytmin, myös Ovidiuksen kuvaamat tunnemyrskyt ja railakkaan, elämänmakuisen huumorin. Suomennos on Rönnyn tarkistama uudistettu laitos vuonna 1997 ilmestyneestä painetusta kirjasta. Esipuheessa hän valottaa Ovidiuksen elämää ja teoksen taustoja, ja runo-osuuksien tukena ovat juoniselostukset, laaja nimihakemisto ja kartat.

Kirjailija.Ovidius

E-kirja

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Muodonmuutoksia

Arvioita ei ole vielä tarpeeksi monta