Naisvangit
Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa

Tietoa kirjasta
Naisvangit on kirja rikoksesta ja rangaistuksesta, ihmisestä rikoksen takana ja tapahtumista sen ympärillä. Teos näyttää katkelmia hyvinvointivaltion näkymättömistä todellisuuksista, sieltä missä on totuttu selviämään keinolla millä hyvänsä.
Naisvangit on myös kuvaus laitoksista, vallasta ja sen käytöstä. Mikä vankilan tarkoitus on? Mitä on olla nainen miesten ehdoilla suunnitellussa vankilassa - osana vähemmistön vähemmistöä? Miten vankilassa muuttuu, ja miten vankila itse muuttuu?
Kymmenien vankien kertomuksissa nousevat esiin epäreilut lähtökohdat elämään, traumat, suru ja katumus, mutta myös toivo, tavallisuuden kaipuu, halu aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä.
Laajaan taustatyöhön ja haastatteluihin perustuva kirja tuo naisvangit ja vankilaelämän lähelle. Saarikoski on seurannut monia kirjansa henkilöitä tiiviisti lähes kolmen vuoden ajan. Ensimmäisen kosketuksensa naisvankilaan hän sai vuonna 2017 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttukeikalla. Kirjan aineistona on ollut myös tuhansia sivuja dokumentteja lastensuojelusta, poliisista, vankilasta ja terveydenhuollosta sekä lukuisia asiantuntijahaastatteluja.
Mitä muut ajattelevat
Arvostelut teokselle Naisvangit – Äänikirja, E-kirja
Lukijaa oli miellyttävä kuunnella. Eittämättä näillä naisilla on takana kova elämä ja surkeat lähtökohdat, mutta niin on monella muullakin eivätkä ihmiset siltikään päädy rikollisiksi. Naisten uhrimentaliteetti oli silmiin vai pitääkö sanoa korviin pistävää. Kaikki johtuu muista ihmisistä tai olosuhteista, vastuunotto omista tekemisistä puuttuu. Ilman sitä muutosta on turha odottaa, mutta ehkä on helpompi pyöriä samoissa vanhoissa ajatusmalleissa tai ei ole kykyä muuhun. Siinä mielessä hyvä kirja, että herätti paljon ajatuksia, puolesta ja vastaan.
Anne
Hoh, hoh! Kirjan perusteella vankilat ovat täynnä suunnilleen syyttömiä ja olosuhteiden pakosta sinne joutuneita.
Satu
Toisinaan tulee vastaan kirjoja, jotka onnistuvat kuvaamaan jotain ilmiötä yhtä aikaa niin syvästi ja kattavasti, että se muuttaa pysyvästi lukijansa käsitystä ilmiöstä ja sitä kautta maailmasta. Tämä on sellainen kirja.
Liisa
Lastensuojelun ammattilaisen näkökulmasta kirja todella edustaa vain toista näkökulmaa. Jotta asioista voisi saada realistisen näkökulman, olisi vanki-äitien näkemyksen lisäksi tärkeää referoida myös huostaanotto- sekä hallinto-oikeuden pöytäkirjoja.
Sanna