Nikke Pärmi - Musta nuoli- Robert Brantberg

Arvostelu 4.3
7h 22min
bookCoverFor

Yhteenveto

Legendaarinen Nikke Pärmi lähikuvassa

Rangaistuspataljoona Mustan nuolen komentajan, everstiluutnantti Nikke Pärmin elämäkerta.

Everstiluutnantti Nikke Pärmi oli linnassa istunut tappaja, kuten moni muu rangaistuspataljoona Mustan nuolen mies. Pataljoona laitettiin vuoden 1941 suurhyökkäyksessä säälimättä kovimpiin paikkoihin. Ensimmäisessä taistelussa miehet joutuivat pakokauhun valtaan. Silloin mukana oli turvasäilöstä haalittuja kommunisteja, joista osa loikkasi naapurin kenttäpostikonttorin piiriin. Loput passitettiin työleirille, jonka jälkeen Musta nuoli ei enää perääntynyt.

Päivä päivältä ja kuukausi kuukaudelta Pärmin Pirut menivät häikäilemättä läpi siitä, mistä muut eivät päässeet. He takavarikoivat viholliselta itselleen kelvolliset aseet, lämpimät turkit ja kuormakaupalla votkaa.

Lyhyenläntä Nikke Pärmi tunnettiin värikkäästä kielenkäytöstään ja kovasta komentoäänestään jo Preussin jääkäripataljoona 27:ssä. Suomen sisällissotaan hän osallistui jääkärivänrikkinä.

Pärmistä tuli legenda. Hän ennakoi maailmansodan lopputuloksen vuonna 1939: – Jos Villi länsi tulee leikkiin mukaan, niin Aatu tulee ennen pitkää näkemään Suur-Saksan rajat bunkkerinsa ikkunasta.

Jatkosodassa Pärmi määrättiin rangaistuspataljoonan komentajaksi. Miehiltä kysyttiin heidän taustaansa: ”Vai että taposta tuomittu”, Pärmi kerran tokaisi. ”Erinomainen ansioluettelo. Sodassa tarvitaan ammattimiehiä.”

Kirjailija Robert Brantberg tunnetaan parhaiten Gustaf Mannerheimia käsittelevistä kirjoistaan. Hän on lisäksi kirjoittanut toistakymmentä elämäkertaa sekä lähes sata pienoiselämäkertaa sotakenraaleista, upseereista ja sotilaista.

Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
Äänikirja
Äänikirjan kesto:
7h 22min
Kategoriat:
Kielet:
suomi
Julkaistu:
29.10.2021
Äänikirjan kustantaja:
Tammi
ISBN Äänikirja:
9789520433710

© Tammi (Äänikirja)