Nukkuu lapsi viallinen

Nukkuu lapsi viallinen

Tietoa kirjasta

Siiri Enorannan taidokas toinen romaani punoo mestarillisesti yhteen todellisuutta ja fantasiaa

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon 2011 saanut Nukkuu lapsi viallinen on sotien jälkeiseen Suomeen sijoittuva kertomus elämästä ja kuolemasta ja siitä, mitä jää niiden väliin.

Missään ei ole yhtä hyvä leikkiä piilosta kuin Sonian kotitilalla. Ei hän tosin ole käynyt kaukana kotoa, niin ettei voi olla aivan varma. Mutta piiloon on mentävä, kun äiti, isä ja setä venyttävät ilmaa ohueksi. Onneksi Topias ei ole tavallinen sammakonkutua tyynyn alle piilottava isoveli vaan nyppii heinät Sonian hiuksista, kun on hypätty ladon ylisiltä heiniin ja nostatettu pölyä taivaaseen saakka. Siitä pölystä Sonian yskäkin varmaan johtuu, tai kertotauluista, ei ainakaan siitä, että hän olisi kipeä.

Mutta Sonian huoneen nurkassa odottaa hiljaa vieras, jonka läpi äiti vahingossa kävelee, vieras joka toisinaan kohentaa valtavia siipiä selässään, vieras joka ei nuku ja jota Sonia ei näe ennen kuin on aika.

Siiri Enorannan nuortenkirjoille on myönnetty mm. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- sekä Topelius-palkinnot ja Enorannan edellinen romaani Kesämyrsky oli Pohjoismaiden neuvosten lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaana (2021).

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Nukkuu lapsi viallinen