Olipa kerran Pohjola

Olipa kerran Pohjola

Tarina katoavista lajeista ja toivosta

Tietoa kirjasta

Kertomus naalista, luontokadosta, ihmisen virheistä – ja toivosta.

Yhtäkkiä sitä ei enää ole. Sitä, joka on aina ollut. Maisema on tyhjä. Naali, Suomen uhanalaisin nisäkäs, kantaa pienillä harteillaan painavan tarinan ihmisen muuttamasta luonnosta.

Miksi naali katosi Suomesta, ja onnistuuko se palaamaan? Kuudes sukupuuttoaalto niittää satoa kaikkialla, ja pohjoisten lajien kohdalla ilmastonmuutos viimeistelee työn. Naalin tarina on monen lajin tarina.

Tietokirja katsoo luontokatoa ja ilmastonmuutosta ruohonjuuritasolta. Sieltä, missä naalien, vesikkojen, riekkojen ja ihmisten polut kohtaavat. Selviytyvätkö lajit ihmisen muuttamassa maailmassa?

Eläinten rinnalla kulkee ihmisten näkökulma: historia, lajien hävittäminen ja se, miltä luontokato tuntuu. Voiko historiasta oppia? Toisin kuin monella muulla lajilla, Pohjolan naalilla on vielä mahdollisuus. Tyhjillä tuntureilla on viime vuosina herännyt toivo. Kadonneeksi tuomitun palauttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Mutta se on mahdollista.

Mari Pihlajaniemi on biologi ja toimittaja. Hänen edellinen kirjansa Linnut ja ilmasto oli vuonna 2020 ehdolla vuoden tiedekirjaksi ja sai Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnon. Elämänsä ensimmäisen naalin hän tapasi kauan sitten Huippuvuorilla. Se kaiveli takapihan roska-astiaa.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Olipa kerran Pohjola