Palava totuus – Historian merkittävimmät puolustuspuheet

Palava totuus – Historian merkittävimmät puolustuspuheet

Tietoa kirjasta

Palava totuus on valikoima historian suuria puolustuspuheita ja -kirjoituksia. Menneisyys on täynnä totuudenpuhujia, joiden suut on haluttu tukkia myrkkymaljalla, polttorovion savulla, kidutuksella, vankileirikurjuudella… Mutta kuten suomalainen sananlasku sanoo: ”Totuus ei pala tulessakaan”. Samaa todistaa tämä valikoima: heidän äänensä on tänäänkin elävä ja voimakas. Herran herjaaja Job, antiikin nuorison villitsijä Sokrates, Galilei (”se pyörii sittenkin”), homoseksuaali kirjailija Oscar Wilde vankilassa, juutalaisten puolustaja Emilè Zola, ”suuri sielu” Mahatma Gandhi, kansalaistottelematon Henry Thoreau, aseistakieltäytyjien puolustaja Leo Tolstoi…
Viitisenkymmentä palavasieluista totuutensa puolustajaa, ihmiskunnan suurta miestä ja naista puolustamassa yhtä ihmisen suurinta oikeutta ja velvollisuutta: nousta puhumaan inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolesta, nousta vastustamaan vääryyttä, epäinhimillisyyttä, vääriä totuuksia. Valikoimassa on myös muutama puolustuspuhe tai -kirjoitus kaunokirjallisuudesta. Kirjailijan mielikuvitus voi joskus olla todistusvoimaisempi kuin dokumentti. Tekstit on koonnut ja taustoittanut Kalevi Kalemaa. Yksi valikoiman johtoajatuksista on Leo Tolstoin mielipide siitä, millaisin keinoin ”omantunnon kujanjuoksu” voitetaan: ”Tuo ase on se, että jokainen ihminen noudattaa järkensä ja omantuntonsa ääntä.”
Kalevi Kalemaa on tamperelainen kirjailija. Hän on kirjoittanut näytelmiä, runoja, laulutekstejä, kuunnelmia, historiikkeja sekä näyttelijöiden, teatteriohjaajien ja suomalaisen poliittisen historian merkkihenkilöiden elämäkertoja. Muut lukijat: Pentti Koivunen ja Petra Kakko.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Palava totuus – Historian merkittävimmät puolustuspuheet

Arvioita ei ole vielä tarpeeksi monta

Arvioita ei ole vielä tarpeeksi monta