Pinnan alla

Pinnan alla

Elämäni valkohain kanssa

Tietoa kirjasta

Rakkaudentunnustus valtamerten kauneimmalle pedolle.

Pinnan alla on dokumenttiromaani merten uljaimmasta pedosta, pelon kohtaamisesta ja syrjäisestä kalastajakylästä, jossa koko maailman tila näyttäytyy raadollisimmillaan.

Tappajahai iskosti kokonaisille sukupolville kammon pinnan alla vaanivasta hirviökalasta. Yksi heistä, Harri-Pekka Pietikäinen, päätti viimein vuonna 2016 kohdata pahimman pelkonsa silmästä silmään – mereen laskettavassa häkissä. Hirviön sijaan vedestä ui kohti ylväs ja kieltämättä nöyräksi vetävä eläin.

Kohtaaminen laukaisee vuosien tutkimusjakson, dialogin meribiologien ja haitutkijoiden kanssa, toistuvia paluita eteläiseen Afrikkaan ja valkohaiturismista elävään yhteisöön.

Siellä, pienessä Gansbaain kalastajakylässä planeetan tila käy konkreettisesti ilmi: meret köyhtyvät, eliöitä luokitellaan uhanalaisiksi ja muovi hyökyy rantakivikkoon.

Pinnan alla sukeltaa syvälle populaarikulttuurin ja lööppien taakse ja kertoo meille lajista, jolla on tärkeä tehtävä merten ekologiassa ja joka, ironista kyllä, ei tule selviämään ilman ihmisen suojelua.

Harri-Pekka Pietikäinen työskentelee median ja markkinoinnin parissa ja on julkaissut kirjoituksiaan lukuisilla eri alustoilla. Hän unelmoi sukeltamisesta valkohaiden kanssa ilman häkkiä.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Pinnan alla