Pohjoinen- Antti Haataja

Arvostelu 4.4
8h 2min
164 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Pohjoinen vie lukijan keskelle Saamenmaata, sen huikeaan luontoon ja elämään vuodenkierrossa. Kirja kertoo tarinan suurten vaellusten muovaamasta ekosysteemistä, jossa porolla, sopulilla, sääskellä, lohella, valailla, muuttolinnuilla ja suurpedoilla on suuri rooli maiseman muokkaajina. Alkuperäiskansalle pohjoinen merkitsee elettyä elämää, ja luonnon kauneus kytkeytyy paimentolais- ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.

Pohjoinen maisema muuttuu: ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Ympäristön pirstaloituminen, ilmastonmuutos ja saamelaisen identiteetin muovautuminen eri tahojen paineessa muuttavat näkymiä. Saamenmaan faunassa näkyy muutos, joka on viimeisen 150 vuoden aikana ollut hyvin nopea. Kirja kertoo naalista, tunturipöllöstä ja muista tarunhohtoisista eläimistä, joiden katoaminen maisemasta ilmentää niin modernin ihmisen kuin alkuperäiskansan muuttuneiden elintapojen ja luontosuhteen vaikutusta ympäristöön. Teos avaa ainutlaatuisen näkymän pohjoiseen luontoon mutta myös vaikeuksiin ja parhaillaan käytäviin kiistoihin luonnonvaroista ja maan omistusoikeudesta. Pohjoisen tarina pysähtyy katsomaan Saamenmaata, saamelaisuutta, sen juuria ja tulevaisuutta ennennäkemättömällä tavalla.

Antti Haataja (s. 1977) on syntynyt Kajaanissa, varttunut Kainuun metsäpeura- ja susisaloilla ja opiskellut Helsingissä useissa korkeakouluissa. Vuodesta 2009 Antti on kulkenut Jäämeren erämaissa saamelaisen isoäitinsä jalanjäljissä kumppaneinaan naali, tunturipöllö, lohi, miekkavalas, revontulet, kaamos ja yötön yö. Tuhansien kilometrien matkalla erämaa on raottanut salaisuuksiaan vähitellen ja aina uudelleen yllättäen.

Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
Äänikirja, E-kirja
Äänikirjan kesto:
8h 2min
Sivut:
164
Kielet:
suomi
Julkaistu:
20.8.2018
Äänikirjan kustantaja:
Tammi
ISBN Äänikirja:
9789520402594
E-kirjan kustantaja:
Tammi
ISBN e-kirja:
9789520402495

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Pohjoinen – Äänikirja, E-kirja

Surullista kuunnella miten huonosti Suomessa vielä tänäpäivänä kohdellaan luontoa&eläimiä. Jokaisen näistä asioista päättävän pitäisi lukea tai kuunnella tämä teos todella ajatuksella

Riitta

👌

Leena

Ajatuksia herättävä ja valaiseva kirja.

Janne

Hyödyllistä tietoa

Hienosti kuvailtu ja huippu lukijaääni.

Mira