Pyhä toimitus

Pyhä toimitus

Tietoa kirjasta

Juutalainen Ariel Kafka on Suomen ainoa "etninen" dekkarikomisario. Neljännessä Ariel-dekkarissa Pyhä toimitus Kafka saa tutkittavakseen rikossarjan, joka vie oudon veljeskunnan jäljille. Töölöläisestä asunnosta löytyy naisen ruumis, jonka vartaloon on kirjoitettu uskonnollisia tekstejä. Naista ei kuitenkaan ole murhattu, vaan ruumis on anastettu oikeustieteen laitokselta ja kuljetettu asuntoon. Huoneiston omistajaksi paljastuu työtön muusikko Reijo "Reku" Lauren, joka on elänyt perintörahojensa turvin.

Koska ruumiin varastaminen ei Kafkan mielestä kuulu väkivaltatoimistolle, vaan omaisuusrikospuolelle tai psykiatrille, hän haluaisi unohtaa koko jutun. Kafka saa kuitenkin postissa päiväkirjansivun, joka kytkee ruumisryöstön melkein kymmenen vuotta vanhaan, yhä selvittämättömään kuolemantapaukseen: Lunastuskirkon sisäoppilaitoksen rehtori oli palanut kuoliaaksi kirjastohuoneeseensa kootun kirja- ja arkistomateriaaliröykkiön mukana. Kuolema ei ollut onnettomuus, sillä uhrin kädet ja jalat oli sidottu rautalangalla.

Yrityksistään huolimatta Kafka ei tavoita Laurenia, vaan mies ehtii livahtaa aina alta pois ja kuin kiusallaan lähettää takaa-ajajalleen uutta postia. Seuraava päiväkirjasivu kertoo, kuinka vaasalainen talonmies on löytynyt hukutettuna mökkinsä saostuskaivosta. Tämäkin jo yli viiden vuoden takainen rikos on yhä selvittämättä. Tutkiessaan taustoja Kafka saa selville, että talonmies on työskennellyt Lunastuskirkon sisäoppilaitoksessa 80-luvulla. Kun vielä selviää, että myös etsitty Lauren on ollut samoihin aikoihin saman oppilaitoksen oppilas, on selvää, että laitos on jutun yhteinen tekijä.

Kafkalle selviää, että Lauren on kuulunut oppilaiden perustamaan Pyhän Holvin veljeskuntaan ja ollut jopa yksi veljeskunnan Kolmesta Suurviisauden valvojasta. Sen entiset jäsenet näyttävät pärjänneen hyvin elämässä. Joukosta on noussut tutkijoita, Oxfordissa opettavia professoreja ja suuryritysten johtajia. Kafka yllättyy, kun useimmat heistä eivät halua muistella opiskeluaikoja ja vielä vähemmän Veljeskuntaa. Kafka uskoo, että ratkaisu löytyy Veljeskunnasta.

Lopulta Kafka saa tyhjän päiväkirjasivun. Hän ymmärtää vihjeen: joku kolmas surmataan aivan pian. Kafka tietää, että hänen on joko saatava murhaaja kiinni tai selvitettävä kuka on seuraava uhri. Kumpikaan ei ole helppo tehtävä.

Harri Nykänen (1953–2023) oli kirjailija, Helsingin Sanomien rikostoimittaja ja kustantaja. Esikoisteoksensa Kuusi katkeraa miljoonaa (1986) jälkeen Nykänen kirjoitti yli kolmekymmentä teosta, lähinnä dekkareita, mutta myös muutaman rikosaiheisen tietokirjan. Lisäksi hän kirjoitti tv-sarjoja, kuunnelmia ja yhden näytelmän. Nykäsen suosittuihin Raid-romaaneihin perustuva samanniminen 12-osainen tv-sarja on edelleen kaikkien aikojen katsotuin suomalainen näytelmäsarja. Siitä on tehty myös erillinen valkokangaselokuva. Nykänen jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2001. Hänet on palkittu vuosina 1990 ja 2001 parhaasta jännitysromaanista Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla. Hän on ollut ehdolla myös Pohjoismaisen dekkaripalkinnon Lasiavaimen saajaksi. Kirjailijantyönsä ohessa Nykänen toimi myös kustantajana rikoskirjallisuuteen ja dekkareihin erikoistuneessa CrimeTime-kustantamossa, jonka perustajajäseniin hän kuului.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Pyhä toimitus