The Queen's Gambit

The Queen's Gambit

Tietoa kirjasta

»The Queen's Gambit är en roman som känns levande, är svår att lägga ifrån sig och tycks kunna frälsa nästan vem som helst till schackfantast.« Betyg: 5 av 5 - Moa Olofsson, BTJ

»Att schack kan kännas så nervkittlande endast genom att läsa om det, visar på den otroliga talang författaren har för att skildra spelet.« Miss Nathas bokhylla

När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem i Kentucky upptäcker hon snabbt två sätt att undfly sin omgivning: Att spela schack, och att ta de små grönvita piller som hon och de andra barnen får varje dag för att de ska hålla sig lugna.

Det blir snart uppenbart att Beth är ett underbarn med en exceptionell talang. Om hon lyckas klättra i schackvärlden kan hon få en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. För Beth är det betydligt mer än bara vinst och förlust vid schackbrädet som står på spel.

Boken The Queen's Gambit har hyllats av kritikerna och gör nu världssuccé som TV-serie på Netflix. I svensk översättning av Nille Lindgren.

WALTER TEVIS [1928-1984] var en amerikansk författare. Flera av hans romaner har blivit storfilmer - The Hustler, The Color of Money och The Man Who Fell to Earth - och 2020 adapterades hans The Queen's Gambit [1983] av Netflix till en serie som blivit en världssuccé.

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle The Queen's Gambit