Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn- Tarja Lappalainen

Arvostelu 4
10h
bookCoverFor

Yhteenveto

Tarja Lappalaisen uudessa kirjassa ääneen pääsevät sotiemme veteraanit.

Yksi heistä, Veikko Punakallio, taisteli läpi verisen Kuuterselän. Talvisodan jäisen helvetin koki puolestaan Markus Aaltonen. Hän tuli tunnetuksi laulaessaan Raatteen tien koettelemuksistaan linnanjuhlissa presidentti Niinistölle. Kylmän helvetin koki myös korpisoturi, alikersantti Heikki Kulju. Samoin päästään seuraamaan everstiluutnantti Uno Fagernäsin komentaman JR 64.n Suomussalmella käymiä rajuja taisteluja.

Ankariin taisteluihin joutuivat myös Esko Paakkala ja Allan Nukari Nietjärvellä. ”Kyllä me kuolemme täällä kaikki”, Nukari kirjoittaa kenttäpostikirjeessään. Nukari selviytyi, mutta tulimyrskyn keskellä kuolema niitti kolkkoa satoaan. ”Vihollisen tykistökeskityksen ilmaan nostattama savi ja pöly pimensi auringon”, toteaa etulinjassa taistellut Kaino Kauranen. Virolainen vänrikki Hans Alaviste joutui puolestaan maksamaan kalliin hinnan taistellessa Suomen riveissä. Stalinin määräyksestä hänet passitettiin Siperian kultakaivoksille, jossa gansterijengit pitivät valtaa: ”Plagnoideilla oli omat tuomioistuimensa. Syylliselle ei annettu lupaa puolustautua, mutta hän sai mahdollisuuden `pestä itsensä puhtaaksi syyllisyydestä'. Tämä tapahtui tappamalla toinen vanki. Jos kieltäytyi, joutui itse tapetuksi.”

Salomon Altschuler taisteli juutalaisena rinta rinnan saksalaisten kanssa. Mutta miksi lääkintämajuri Leo Skurnik kieltäytyi saksalaisten rautarististä? Lotta Annikki Söderholm joutui keskelle massiivisia siviileihin kohdistuneita terroristimaisia ilmapommituksia kesällä 1944 Elisenvaarassa.

Kesän 1944 torjuntataistelut olivat vertaansa vailla olevat näyte suomalaisten sinnikkyydestä. Talvi- ja jatkosodan tapahtumille antaa äänensä myös Peter Fagernäs, Eeli Petäjämäki ja Klaus Oesch kertoen kenraaliluutnatti Lennard Oeschistä sekä Pekka Visuri puolestaan jalkaväenkenraali Erik Heinrichsistä, Mannerheimin lähimmästä miehestä.

Kirjassa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia ja elinjäämiskamppailuja. Siitä selviää kuinka käsittämättömällä tavalla Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.

FM Tarja Lappalainen on tietokirjailija, jonka aiemmat teokset Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) ja Martti Turtolan kanssa kirjoitettu Stalinin tappamat (Docendo 2019) ovat olleet myyntimenestyksiä.

Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
Äänikirja
Äänikirjan kesto:
10h
Kielet:
suomi
Julkaistu:
7.7.2022
Äänikirjan kustantaja:
Docendo
ISBN Äänikirja:
9789523824447

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn – Äänikirja

Ok,on tämä.

Poiku

😊

Jari

Hyvä

Janne

Viihdyttävä😊👍🏼

Jaska Antero

Mieletön teos! Kuvaus historiastamme jonka joka ikisen täällä asuva pitäisi kuunnella! Kouluissa pitäisi tämä myös olla pakollinen kuunneltava mistä tehtäisiin aine miten saadaan suomi itsenäisenä maana paremmaksi 🇫🇮

sami

Totuudenmukaista kuvausta sodasta. Aikalaisten kertomana. - Ukrainallekin jo totuus rysästä valkeni…

Juha

Slava Ukraina

Iskä

Oli hyvä

Ari

Onko ryssä parantanut tapansa? Vastaus: Ei ole. Sama meno jatkuu Ukrainassa!!!

Tero

Ei kukaan muu kuin paikalla olleet tietämään mitä kauheuksia joutuivat kokemaan. Nöyrä kiitos kotimaamme puolustajille🙏 Hyvä kirja ja lukija!

Sami

9lllllmmmmllmllmöll99mlmllmllmllmlllmlllmlllmllmllmmlm9llmllllllmmmmmmmmmllmmmlmlmlmmlmllmllmlllmmmöömmmmmömmömmmömmmmmmmmmmöömmömlmmmmömöömmmmmööööömömmmmmlllllmmlmlmml

Vesa

Hyvä

Kari

Näitä lisää

Pasi

🐕

Jarmo