Resande med okänt bagage

Resande med okänt bagage

Tietoa kirjasta

”Vi väcktes plötsligt ur minnet av vår kärleks sommarheta självupptagenhet av någonting som liknade ett ensligt och manande vildfågelsrop, och vi började ställa frågor till varandra, frågor som vi inte kunde besvara.”

När den borgerliga familjeidyllen inte kan uppfyllas står den unge författaren Jörgen och hans fru Ronny vid ett vägskäl. Det har funnit tryggheten i sitt lilla ombonade hem i Nockeby, men efter att vardagen tagit över deras relation har de efterlängtade barnen uteblivit och Jörgens skaparlust försvunnit. I ett försök att hitta tillbaka till de första, vimmelkantiga förälskelsekänslorna bestämmer paret sig för att återvända till platserna där de först lärde känna varandra.

Nästan omedelbart vid ankomsten befrias Jörgen äntligen i sitt skrivande. I det småländska Västerlöte är allt likadant som när paret första gången råkades under de där svindlande ljusa sommarnätterna för fyra år sedan – men ändå inte. Samma problem finns där men med en ny rollbesättning. Med Jörgens nyvunna lust följer ensamhet, svartsjuka och olycka hos hans gamla vänner i trakten, och allteftersom Jörgen börjar skriva på sin nya roman ”Resande med okänt bagage” närmar sig den förutbestämda tragedin.

Walter Ljungquist utkom med självuppgörelseromanen Resande med okänt bagage 1938, efter framgångar med debuten Ombyte av tåg (1933) och genombrottet En dörr står på glänt (1937). Regissören och manusförfattaren Hasse Ekman blev så inspirerad av romanen att han 1950 gjorde filmen Flicka och hyacinter, som behandlar liknande teman.

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Resande med okänt bagage