Rymlingen fast

Rymlingen fast

Tietoa kirjasta

Unga Margareta bryter hastigt upp från sin skyddade herrgårdsmiljö, tar plats på en lastångare och skriver in sig i Sjöfarande kvinnors fackförening. Hon ska, med eller utan familjens respekt, bli en självrespekterande människa som kan stå på egna ben.

Ombord på lastångaren Aramis lär sig Margareta snabbt skillnaden mellan att resa som passagerare och att resa som sjöfolk. Resorna till Skottland, Portugal och Barcelona innebär så mycket mer än ankomst och avresa, hemland och fjärran länder – det innebär också ett ständigt, ofrånkomligt vardagsarbete. Och är livet till sjöss hårt för en man, så är det ännu hårdare för en kvinna

Dragningen till den avige kapten Ebbeson gör heller inte Margaretas situation enklare. I motsatsställningen mellan folk och befäl känner Margareta självklart för folket. Förråder hon dem då när hon gläder sig åt stunderna hon tillbringar med kaptenen? Och vem är egentligen hans hustru Hilda som väntar i land? Den våghalsiga flickdrömmen om sjölivet visar sig vara mer komplicerad än hon först trott, och mycket hinner hända innan Margareta mönstrat av.

Författaren Dagmar Edqvist (1903–2000) gick i sin ungdom själv ett par månader med en lastångare i Medelhavet och längs Afrikas kust, och tack vare arbetet som stewardess kunde hon skildra en äkta sjömiljö. Rymlingen fast är en sensuell kärlekshistoria till havs med en gripande psykologisk konflikt, och utkom första gången 1933. Romanen är även förlaga till filmen En kvinna ombord från 1941.

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Rymlingen fast