Siitä tulikin farssi

Siitä tulikin farssi

Tietoa kirjasta

Suomi-elokuvan varhaishistoria herää henkiin!

Atelier Apollo -valokuvaamon perustaja Karl Emil Ståhlberg matkustaa häämatkallaan Pariisiin. Hän vie vaimonsa Sonjan elävien kuvien näytökseen. Elämys hurmaa molemmat. Sonjan kannustamana Karl Emil ostaa muutaman filmin Suomessa esitettäväksi ja innostuu kinematografisesta kuvaamisesta.

Talvella 1907 nuoret näyttelijät Teuvo Puro ja Teppo Raikas istuvat Ståhlbergin Maailman Ympäri -elokuvateatterissa ja pohtivat, miksei Suomessakin tehdä näytelmiä valkokankaalle.

Atelier Apollo järjestää kilpailun aiheen etsimiseksi. Satojen ehdotusten joukosta voittajaksi valitaan tarina, jossa viinanpolttajat lyövät korttia, tappelevat ja jäävät poliisin satimeen.

Sonja Ståhlbergin perintörahoilla päätetään filmata ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva Salaviinanpolttajat.

Yllättäen kaikki ei menekään kuin rasvattu. Ohjaajaksi nimitetty kreivi Louis Sparre ei koskaan saavu kuvauspaikalle. Kuvaaja ei suostu rajaamaan näyttelijöitä lähikuviin, koska pitää sitä silpomisena. Lavastaja vaatii ehdotonta autenttisuutta ja aitoja ääniä myös mykkäelokuvaan. Sika karkaa.

Tositapahtumiin perustuva humoristinen romaani sukeltaa Suomen historiallisiin hetkiin. Käynnissä ovat ensimmäiset eduskuntavaalit, Helsingin rautatieasemaa rakennetaan ja ihmisten mielessä itää ajatus itsenäisyydestä. Salaviinanpolttajien tekovaiheisiin linkittyvät yllättävällä tavalla monet aikakauden merkkihenkilöt eversti Mannerheimista tulevaan presidentti K. J. Ståhlbergiin sekä kuplettimestari J. Alfred Tannerista säveltäjä Oskar Merikantoon.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on toimittaja ja kirjailija, joka on erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on kirjoittanut aiemmin muun muassa Spede Pasasen ja Simo Salmisen elämäkerrat sekä tietokirjan Kummeli - Erittäin hyvin sanottu. Siitä tulikin farssi on hänen esikoisromaaninsa.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) elää Helsingissä monenlaisia tekstejä kirjoittaen. Hän aloitti oman lehden tekemisen 11-vuotiaana haastatellen kuuluisuuksia Kylli-tädistä ja Kalle Päätalosta aina presidentti Martti Ahtisaareen asti. Kirjailijaksi Marjamäki ryhtyi 18-vuotiaana laatimalla muistelmansa. Sittemmin hän on kirjoittanut romaanit Siitä tulikin farssi ja Myöhäistä katua sekä lastenkirjan Nollis – maailman ainoa nollasarvinen. Hänen muusta tuotannostaan tunnetaan Simo Salmisen, Spede Pasasen, Vesa-Matti Loirin ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä tietokirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta. Melkein kaikkea Marjamäen tekemistä sävyttää huumori – tavalla tai toisella.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Siitä tulikin farssi