Simo Salminen

Simo Salminen

Se se vaan on sillä lailla

Tietoa kirjasta

Uusi päivitetty ja korjattu laitos vuonna 2012 ensi kerran ilmestyneestä elämäkerrasta. Se kertoo koko kansan rakastaman viihdyttäjän tarinan loppuun asti.

Simo Salmisen (1932-2015) elämässä yksi asia johti aina toiseen. Lapsuuden uintiharrastus vei suorien kerroshyppyjen Suomen mestaruuteen, pellehyppääjäksi, trampoliinitaiteilijaksi, Spede Pasasen elokuvista tutuksi koomikoksi ja Rotestilaulun laulajaksi. Rakkaus leipomiseen teki Simosta kondiittorimestarin, kuvanveistäjän ja lasitaiteilijan. Ja sitten kun yksi asia alkoi mennä pieleen, meni monta muutakin: ihmissuhteet, raha-asiat ja terveys.

Simo Salminen muisteli elämänsä huippuhetkiä ja myöhempiä vastoinkäymisiäänkin rehellisesti ja pilke silmäkulmassaan juuri 80-vuotispäiviensä alla. Miten sujui kakkujen leipominen neuvostojohtajalle? Millaista oli ottaa viisikymppiselle Sörsselssönille punkkarikampaus? Miten Simo pelasti Vesa-Matti Loirin hengen? Miten menestynyt viihdetaiteilija onnistui järjestämään perhe-elämänsä?

No mikä ettei! Suostuin kaikkeen, mutta kysyin aina ensin, että miksi aina minä. Ihmiset alkoivat sääliä mua roolieni takia. Tulin sitten alas katolta tai sain lunta päälleni, kaduilla tultiin joskus surkuttelemaan, että pitääkö sen Simon aina kärsiä. Mulle tämä roolijako sopi erinomaisesti, sehän oli ihan komiikan perusteita. - Simo Salminen

Tuomas Marjamäki (s. 1978) elää Helsingissä monenlaisia tekstejä kirjoittaen. Hän aloitti oman lehden tekemisen 11-vuotiaana haastatellen kuuluisuuksia Kylli-tädistä ja Kalle Päätalosta aina presidentti Martti Ahtisaareen asti. Kirjailijaksi Marjamäki ryhtyi 18-vuotiaana laatimalla muistelmansa. Sittemmin hän on kirjoittanut romaanit Siitä tulikin farssi ja Myöhäistä katua sekä lastenkirjan Nollis – maailman ainoa nollasarvinen. Hänen muusta tuotannostaan tunnetaan Simo Salmisen, Spede Pasasen, Vesa-Matti Loirin ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä tietokirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta. Melkein kaikkea Marjamäen tekemistä sävyttää huumori – tavalla tai toisella.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Simo Salminen